DODIJELJENE NAGRADE

“Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini” dobila je “Ana Karenjina“

Tatjana Šojić. MESS

L. S. R.

9.10.2022

U Narodnom pozorištu Sarajevo, žiri u sastavu profesorica, književnica i urednica Andrea Lešić-Thomas iz Bosne i Hercegovine, teatarski i filmski reditelj Fator Berisha iz Kosova te umjetnički direktor, teatarski redatelj i dramaturg Giacomo Pedini iz Italije objavio je laureate i laureatkinje 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix – “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini” dobila je “Ana Karenjina“, Dramskog studija „Prazan prostor“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je Oliveru Frljiću za diptih predstava „Braća Karamazovi“, Zagrebačko pozorište mladih.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Aleksandar Gavranić za predstavu „Ana Karenjina“,  Tatjana Šojić za ulogu Mile u predstava „Ljubičasto“, Kamerni teatar 55 i  Giorgos Katsis za ulogu Julia u predstavi „Republika baklava“, Athens & Epidauros Festival.



Stela Mišković. MESS

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca i glumicu dobili su Pavle Prelević i Sanja Vujisić za uloge u predstavi „Ana Karenjina“.

Specijalno priznanje žirija za dizajn svjetla i scenografiju dobila je predstava „Amore“, Emilia Romagna Teatro, Compagnia Pippo Delbono iz Italije.

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava „Bajka za van: Crvenkapica, vuk i baka“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.