ART KUĆA SEVDAHA

Dr. Senad Zukanović objavio "Sarajevsku trilogiju": Večeras promocija tri pjesničke zbirke

Neke od njegovih pjesama su moderne forme sevdalinke

N. Aj.

15.10.2022

Dr. Senad Zukanović. Facebook

Dr. Senad Zukanović, književnik i ljekar, izdao je ove godine "Sarajevsku trilogiju", koja se se sastoji od tri pjesničke zbirke s naslovima: "Sarajevski dijamant", "Duša od kristala" i "Ružina lat".

Večeras će biti promovirana ova jedinstvena trilogija i to u Art kući sevdaha u okviru književne večeri.

Jedna od osnovnih osobitosti poezije Senada Zukanovića je melodioznost. Pjesnik kao da želi da vrati pjesmi ritam i rimu, jednostavan i razumljiv jezik ljubavi. Osnovne teme o kojim pjesnik Zukanoviću stihuje su ljubavne, ljubav prema domovini, porodici, prirodi.


Neke od njegovih pjesama su moderne forme sevdalinke. S druge strane u posljednjem dijelu trilogije, zbirci pjesama "Ružina lat" pjesnik prekida sa rimom, napušta i himnični ton, prestaje sa brušenjem stiha i vraća nas u sadašnjost – epohu postmodernizma.

Pa, iako najsnažnija i poetski najzrelija knjiga "Ružina lat" je sastavni dio ove trilogije, tačnije rečeno bez prve dvije ni "Ružina lat" ne bi bila u potpunosti shvaćena. Zukanovićeva poetska psihologija jakom deskripcijom, često u vidu dijaloga ili u vidu kontrasta suprotnosti odgovara na duboka pitanja egzistencije čovjeka.


Senad je rođen 19. oktobra 1959. godine u Hrasnici. Godine 1983. završio je Medicinski fakultet u Sarajevu, a 1988. Školu rezevnih oficira na VMA u Beogradu. Godine 1991. završio je specijalizaciju fizijatrije i rehabilitacije u rodnom gradu. U vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu jedan je od osnivača ratne bolnice Općine Ilidža.

Književni opus doktora Zukanovića se sastoji od tri romana: "Vrijedilo" – objavljen 2015., "Moje drvo" – objavljen 2017. i roman "Zauvijek" – posvećeno svim velikim ljubavima - objavljen 2019. godine. Godine 2022. objavio je "Sarajevsku trilogiju". Lektor i korektor je petnaestak knjiga kao i istiog broja književnih recenzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.