SPOJ DVIJE LJUBAVI

Doktor Senad Zukanović, autor zbirke pjesama "Sarajevska trilogija", za "Avaz": Zabrinut sam za budućnost čovječanstva

Kao i u životu, tako i u poeziji najteže je ono jednostavno

S promocije u Art kući sevdaha. Privatna arhiva

Piše: N. Ajnadžić

13.11.2022

Doktor Senad Zukanović, ljekar i književnik, sredinom prošlog mjeseca objavio je knjigu „Sarajevska trilogija“, a promocija je napravljena u Art kući sevdaha u Sarajevu.


Veliki interes

Riječ je o tri zbirke pjesama: „Sarajevski dijamant“, koja ima 100 pjesama, „Duša od kristala“ (podijeljena na 5 ciklusa – „Sevdah-sevdalinke“, „Porodica“, „Razno“, „Ozbiljni humor“, „Za tebe“) i zbirka „Ružina lat“ sa 101 pjesmom.

- Promociju je organizirao Kulturni klub Sarajevo s aktivnim učešćem umjetnice Begajete Omerović te književnika Aleksandre Kostić i Milorada Kostića, kao i muzičke pratnje maestra Enesa Ibričevića. Već u startu postojao je veliki interes, Kuća sevdaha je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Interesovanje se nastavlja, ne samo u BiH, nego u i u našem okruženju – rekao je Zukanović u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Iznijeli ste i zanimljiv podatak koji se tiče trilogija, odnosno njihovog (ne)objavljivanja.

- Početkom ovoga vijeka davno preminuli pjesnik Velimir Milošević objavio je svoju „Balkansku trilogiju“, koja je prvo i jedino djelo ove vrste, a tačno dvadeset godina kasnije usudio sam se ponoviti slično – „Sarajevsku trilogiju“.

Zukanović: Odricanja su velika. Privatna arhiva

Kažu da pišete jednostavnim jezikom ljubavi. Ali kako biste Vi opisali svoj stil pisanja?

- Kao i u životu, tako i u poeziji najteže je ono jednostavno. Najbolje je to izrazio književnik Milorad Kostić riječima: „Melodiozan stil pisanja i kao da želi da vrati pjesmi ritam i rimu, jednostavan jezik ljubavi bez „plitkih filozofiranja“. Kao da čitamo poeziju Tina Ujevića, ali nas sklad rime, u pojedinim pjesmama namjerno narušen, vraća u današnji trenutak.“

Dotičete se egzistencije čovjeka. Koliko Vas obuzimaju takve misli?

- Jako sam zabrinut, ne samo za egzistenciju čovjeka u našem društvu, nego i budućnost čovječanstva u cjelini. Svjedoci smo da se iz dana u dan gube prave ljudske i društvene vrijednosti. I o tome sam pisao u „Trilogiji“. Često se pitam čemu ovo sve vodi?

Strast i iskustvo

Ljekar ste, primarijus, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Otkud spoj medicine i književnosti?

- Odgovorit ću kratko i prosto: Ono insansko u čovjeku.

Čini se kao da vodite paralelne živote (po danu ljekar, noću književnik). Kako se to uklapa? Kako stignete?

- Pa, kada se želi i hoće, a osjetite da to možda i možete, onda se sve stigne. Naravno, odricanja su velika.

Šta je zapravo Vaša prva ljubav – medicina ili književnost?

- Moja prva ljubav je književnost. To je trajalo do upisa na Medicinski fakultet. Onda je medicina preuzela. Pisati sam počeo ponovo kao ljekar specijalista i od 2015. do 2019. objavio tri romana. Sada ne mogu odvojiti koja mi je veća ljubav. Književnost mi je postala strast, a stari sam iskusni ljekar.


Osnivač ratne bolnice

Godine 1983. Zukanović je završio Medicinski fakultet u Sarajevu, a 1988. Školu rezervnih oficira na VMA u Beogradu.

Specijalizaciju fizijatrije i rehabilitacije u rodnom Sarajevu završio je 1991. godine, a u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu jedan je od osnivača ratne bolnice Općine Ilidža.

Tri romana

Prije „Sarajevske trilogije“ doktor Zukanović je objavio tri romana - "Vrijedilo" (2015.), "Moje drvo" (2017.) i "Zauvijek", koji je posvećen svim velikim ljubavima (2019.). Osim toga, lektor i korektor je petnaestak knjiga kao i istog broja književnih recenzija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.