AVAZ NA LICU MJESTA

Večeras besplatne projekcije filmova u Sarajevu

Želimo da film živi ne samo tokom Sarajevu Film Festivala nego da ponudimo aktivnosti poput večerašnje noći kina, poručila je gradonačelnica Benjamina Karić

Piše: N. Avdagić

27.12.2022

Sa jedne od besplatnih projekcija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Sarajevo grada filma UNESCO-a kao poklon publici organizuje Noć kina, koja će omogućiti publici besplatan ulaz u kina u Sarajevu danas od 17 sati do ponoći, sve generacije su dobrodošle.

Na Noć kina, 27. decembra, od 17 sati do ponoći, publika će moći uživati u besplatnim programima u kinima u Sarajevu: u kinu Meeting Point, Kinoteci BiH, Centru za omladinu i djecu – Grbavica, u Domu kulture Ilidža – kinu Igman, kinu Novi Grad, Free Kinu Valter i Cineplexxu Sarajevo.


Grad filma

Prije samog početka filma obratila se gradonačelnica Benjamina Karić.

- Grad Sarajevo želi biti grad filma svih 365 dana u godini, budući da smo ponosni nositelji počasne titule UNESCO grad filma. Želimo da film živi ne samo tokom Sarajevu Film Festivala nego da ponudimo aktivnosti poput večerašnje noći kina. Filmska umjetnost treba biti dostupna svima a UNESCO grad filma u saradnji sa gradom Sarajevo sada već tradicionalno organizuje ovakve projekcije. Drago mi je što na različitim lokacijama u čitavom gradu sugrađani imaju priliku besplatno uživati u filmskoj umjetnosti.


Velika čast i obaveza

Istakla je da je titula UNESCO grad filma počasna, velika čast i obaveza.

- Bosanskohercegovačka kinematografija je sjajna i imamo priliku uživati u sjajnim ostvarenjima ali naša kinematografija treba snažniju podršku svih nas - zaključila je Karić.

Noć kina održava se simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu. Grad Sarajevo je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.