LJEPOTA I MODA

Znate li što istiskanje bubuljica čini vašoj koži?

Njegu lica prepustite iskusnim rukama

(J.Be.)

26.8.2014


Ugledali ste bubuljicu na licu i ne možete odolijeti da je ne stisnete? Niste jedini. Hiljade ljudi to redovno rade i tako se u nekoliko trenutaka riješe nepravilnosti na koži koja nastaje kao upalni proces. No iako kratkoročno može donijeti olakšanje, dugoročno je stiskanje prištića štetno za kožu. Saznajte zašto biste ovaj estetski i zdravstveni problem trebali rješavati manje invanzivnim metodama.


Istiskivanjem bubuljica ne nestaje, već se problem može pogoršati i na vašoj koži ostaviti ožiljke te je inficirati.

Bubuljice, koje zovemo još i akne, pojavljuju se u nekoliko oblika i veličina: miteseri, bubuljicei s bijelim vrhom, mekane crvene kvržice i veće crvene kvrge. Kakvu god bubuljicu imali, možete doći u iskušenje da je stisnete, ali za dobrobit vaše kože trebali biste se oduprijeti.

Čime rezultira "kućna invazija" na kožu?

"Kućnim istiskanjem prenosite bakterije u unutrašnjost bubuljice što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve "invazije" na kožu nerijetko su trajne mrlje i rupice."

U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa odumiranja stanica u površinskim podslojevima kože. To dovodi do prekomjernog ljuštenja kože čiji mikrokomadići mogu dospjeti u kanal pore lojne žlijezde i tako fizički omesti normalno oslobađanje loja.

Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranoga kanala, stvarajući povoljne uvjete za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži, ali se pod ovim uvjetima nekontrolirano razmnožava. Stiskanjem bubuljica, toliko jako istisnete loj van da vam on podere kože.

Uz to tako bakterije s površine kože prenosite u unutrašnjost bubuljice što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve "invazije" na kožu nerijetko su trajne mrlje i rupice.

Zbog toga u ratu protiv bubuljica neka vaš najjači saveznik bude dermatolog. Jedna od metoda kojom se dermatolozi bore protiv akni je tzv. ekstrakcija kad pomoću instrumenta otčepljuju začepljene pore.

Metoda je vrlo blaga za kožu, a vrši se isključivo sterilnim priborom i s rukavicama, a područje kože koje se liječi prije postupka čisti se alkoholom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.