LJEPOTA I MODA

Lijepa i sjajna koža bez noža

Jesen je idealno vrijeme za podmlađivanje

Piše: Dr. Katarina Dujmović, dermatovenerolog

12.11.2014

Jesenji i zimski period su idealno vrijeme da se odlučite za neki od laserskih tretmana, a za sve one kojima je to prvi put veoma je važan razgovor s dermatologom koji će dati korisne informacije o očekivanjima vezanim za tretmane, detaljnoj pripremi kože prije tretmana i njezi nakon tretmana.

Neodimium laser jedan je od najčešće upotrebljavanih lasera za uklanjanje dlačica i kapilara, kao i za podmlađivanje kože. To je neablativni laser jer nema površinskog oštećenja.

Krvne žile

Ovaj laser se prvenstveno koristi za uklanjanje krvnih žila, hemangioma i uklanjanje dlačica. Hemoglobin je bjelančevina koja gradi crveno krvno zrnce i upija lasersku zraku, pri čemu se oslobađa energija koja uništava krvne žile. Tim načinom se mogu uklanjati kapilari bez obzira na boju i vene, promjera do 5 mm.

Zbog velike dubine prodora zrake, laser je najbolja metoda za uklanjanje kapilara i vena nogu. Hemangiomi, koji su smješteni dublje i ljubičaste su boje, laserom se odlično uklanjanju.
Neke male krvne žile odmah nestaju, dok se druge povlače kroz 3-4 sedmice, kada se može procijeniti rezultat tretmana.

Potrebno je 1-3 tretmana. Neki kapilari i vene mogu se jače vidjeti nakon tretmana, što je znak da su uništene, no one nestanu kroz nekoliko sedmica. Ako zaostanu kapilari nakon prvog tretmana, tada se idući put tretiraju samo preostali. Razmak između tretmana je 30 dana.

Ovim tipom lasera se vrši i zatezanje kože lica i tijela. Idealan je za smanjivanje bora i proširene pore. Kod akni i masne kože laser uništava lojne žlijezde te se lice manje masti i akne manje nastaju zbog protivupalnog efekta.

Podmlađivanje neodimium laserom preporučuje se osobama koje žele zadržati mladenački izgled, kod blažih ili srednje izraženih oštećenja kože izazvanih suncem kao što su manje bore, beživotni izgled kože, kapilari, crvenilo i pigmentacije.

Brojna istraživanja pokazala su kako većina ispitanika, suprotno očekivanjima, bore ne smatra znakom starenja, nego su to pigmentacije i neujednačenost tena usljed oštećenja kože izazvanog suncem. Tretmani se još preporučuju neposredno prije nekog važnog događaja, ako želite zablistati i lijepo izgledati.

Pečati sunca

Ako nemate mnogo vremena za sebe i želite nabrzinu ukloniti umorni i beživotni izgled lica, tada su vam tretmani od velike pomoći. Izgled i kvalitet kože se znatno popravljaju. Ukoliko ste dugo boravili na suncu i oštetili kožu, ovo su najbolji tretmani za uklanjanje nastalih oštećenja kože.

Za uklanjanje znakova oštećenja kože nema dobne granice. Najnovija istraživanja dokazala su da je moguće znatno usporiti starenje ako se tretmani protiv starenja primijene na vrijeme.

Agresivniji tretmani ili operacije tada nisu potrebni. Osnovna greška je što većina ljudi čeka razvoj bora kako bi nešto poduzela. Savjetuje se na vrijeme započeti s tretmanima za što bolje rezultate, iako nikad nije kasno.

Za šta je pogodan

Tretiraju se:

Lice

Vrat

Dekolte

Podlaktice

Šake

Vidljivi rezultati

Sitne i srednje izražene bore se smanjuju te se sprečava razvoj novih bora. Koža postaje napetija, elastičnija, više glatka i ljepšeg izgleda. Uklanja se umorni i beživotni izgled lica te ono postaje sjajno i svježe.

Neujednačenost tena, tj. kože, također se uklanja. Razvoj novog kolagena smanjuje bore te poboljšava izgled i kvalitet kože.

Moguće je znatno usporiti starenje ako se tretmani protiv starenja primijene na vrijeme

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.