NJEGA KOŽE

Savjeti za pravilno korištenje pilinga

Upotreba prejakih hemikalija može izazvati iritaciju ali i alergijsku reakciju, pa stoga budite oprezni pri kupovini ovih proizvoda

Upotreba prejakih hemikalija može izazvati iritaciju ali i alergijsku reakciju. ILUSTRACIJA

A. F.

2.6.2021

Piling – ta magična riječ koja nas ohrabruje da se upustimo u avanturu zvanu svakodnevna pravilna njega kože.

Ali, koliko je i da li je piling zaista svakodnevna potreba  lica? Ako uzmemo u obzir da je prosječan životni ciklus ćelije kože 28 dana, te da se pred sam kraj ciklusa te iste mrtve ćelije premještaju u spoljni (vidljivi) sloj kože, onda je jasno da se negdje između moramo pobrinuti da ubrzamo proces. Upravo u tome nam pomaže tretman koji nazivamo piling.

Ukoliko ste se nekad zapitali da li je ovo tretman koji pogoduje cijelom tijelu ili je pak rezervisan isključivo za određena osjetljiva podučja poput lica – stručnjaci tvrde da je piling savršen za sva ona područja sa kojima tako često ne znamo šta da radimo posebno u ljetnjim mjesecima. Deblja koža na laktovima, koljenima i stopalima zahtjeva nešto češći i agresivniji piling, ali će se trud svakako isplatiti.

Piling počnite nježnom metodom. ILUSTRACIJA

Preporučuje se korištenje najnježnije metode i to jednom do dva puta sedmično, dok se kasnije slobodno može nastaviti sa svakodnevnom praksom. Ovo, naravno, ne važi u slučaju previše osjetljive kože pa je poenta priče zapravo dobro osluškivati potrebe svoje kože.

Ukoliko to radite prečesto i pregrubo lako se može desiti da umjesto zdrave, baršunaste kože rezultat bude upravo suprotan. Također, upotreba prejakih hemikalija može izazvati iritaciju ali i alergijsku reakciju, pa stoga budite oprezni pri kupovini ovih proizvoda.

Ukoliko ste umorni od hemije i želite da zaigrate na kartu neke prirodne varijante, obavezno isprobajte najobičniji šećer u kombinaciji sa medom ili kokosovim uljem.

Zanimljivo je da i druge namirnice koje smo sigurni da uvijek imate u svom domu mogu poslužiti za pravljenje homemade pilinga, pa se tako ne libite da isprobate ovsene pahuljice, kukuruzno brašno ili kafu zajedno sa limunom. Dovoljno je samo neki od ovih sastojaka pomješati sa prirodnim uljima ili vodom, na taj način dobićete brz i efikasan domaći piling koji će vašoj koži omogućiti bolju prokrvljenost a samim tim i veću elastičnost, blistavost i zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.