UNIKAT IZ EKVADORA

Panama šeširu nisu odoljele okrunjene glave, filmske dive ni lovci na zlato

Od 2016. obrtnici u Ekvadoru dobili su i priznanje UNESCO-a kada su uvršteni na popis nematerijalne kulturne baštine

panama šešir - Avaz
Princ Filip - Avaz
panama šešir - Avaz
Mik Džeger - Avaz
Kejt Mos - Avaz
+1
E. Ag.

17.5.2023

Najpoznatiji grad Ekvadora Montekristi mjesto je gdje se izrađuju najbolji i najpoznatiji panamski šeširi koji dostižu cijenu i do 25.000 američkih dolara

Približavamo se ljetu i vrijeme je za razmišljanje o tome kako uživati u sunčevim zrakama, ali i kako se zaštititi od njih. Modna poslastica svakog zaljubljenika u ljeto je slamnati šešir, a među njima su najpoznatiji Panama šeširi koji su proslavile mnoge poznate osobe – od okrunjenih glava poput princa Filipa (Philip), svjetskih političara poput Džordža Vašingtona (George Washington), Vinstona Čerčila (Winston Churchill), do filmskih zvijezda poput Entonija Hopkinsa (Anthony), Pirsa Brosnana (Pierce, pjevačkih zvijezda Mika Džegera (Mick Jagger), te celebrityja kao što su Paris Hilton, Kejt Mos (Kate Moss), Naomi Kembel (Campbell)… 

Kemal Ataturk

Čak ga je i turski predsjednik Kemal Ataturk pretvorio u državni šešir kad je 1925. godine zabranio i muškarcima nositi tradicionalni osmanski fes, a u javnosti je često pokazivao kako mu je draže nositi panamski šešir.

Panama šešir proizvodi se u Ekvadoru, a sve je počelo sredinom 17. stoljeća, kada se izrada šešira razvila kao kućna radinost duž ekvadorske obale i u manjim gradovima planinskog dijela Anda. Značajna godina u povijesti ovih svjetski poznatih šešira bila je 1835., kad je Manuel Alfaro stigao u Montekristi i pokrenuo posao sa šeširima koje je počeo izvoziti. Zbog kvalitete i dopadljivosti te posebnog tkanja postali su vrlo tražena roba, a svijet ih je već u prvoj polovici 18. stoljeća počeo prepoznavati pod imenom panamski šešir, a punu popularnost dostižu sredinom 19. stoljeća. I sam američki predsjednik Teodor Ruzvelt (Theodore Roosevelt) 1906. godine nosio je panama šešir za vrijeme posjete gradilištu Panamskog kanala.


Malo je ostalo tkalaca panamskih šešira. Printscreen/Twitter

Majstori zanata

Model Panama šešira našao se na svjetskoj modnoj pisti već 1855. godine kad ga je Francuz, koji je živio u Panami, odlučio predstaviti na svjetskom sajmu u Parizu. Francuzi su se odmah oduševili dizajnom, a zbog njegove iznimne lakoće prozvali su ga „slamnato platno“.

Ovi originalni šeširi izrađuju se od biljnih vlakana biljke carludovica palmata. Sama obrada vlakana biljke započinje kuhanjem lišća kako bi se iz njih izvukla vlakna. Slamke se zatim u procesu izbjeljivanja ispiru u mješavini sa sumporom i ostave sušiti na suncu kako bi se dobile tanke i fine slamnate niti za pletenje, a opet dovoljno savitljive i čvrste za izradu šešira. Prema nekim naučnim istraživanjima, vještina izrade ovog tradicionalnog šešira stara je 6.000 godina.

Izrada jednog ovakvog vrhunskog šešira može potrajati šest ili više mjeseci, pa čak i godinu. Vlakna od kojih se izrađuju šeširi su milimetarske dužine, a spretni tkalci ih pletu tako da je kasnije teško dokučiti gdje koja nit završava, a druga započinje. Obično se pletu rano ujutro ili kasno popodne kad nije jako sunce kako bi niti bile što elastičnije.


Konačna cijena može dostizati i do nekoliko hiljada američkih dolara. Printscreen

Priznanje UNESCO-a

Ovaj zahtjevan i minuciozan rad danas je poznat tek nekolicini starih majstora kojih je ostalo dvadesetak. Začudno je što ovako popularni proizvod diljem svijeta nije uspio sačuvati tradicijsku izradu u većem obimu. Danas je ostalo manje od desetak tkalaca koji mogu napraviti najfiniji šešir, a najpoznatiji su u Montekristiju, Jipijapiju i Kuenkeju. Njihovi šeširi smatraju se najboljima na svijetu.

Konačna cijena ovih šešira zbog dugog i specifičnog načina izrade može dostizati i do nekoliko hiljada američkih dolara. Nažalost, pred najezdom jeftinih kopija izrađenih od papira koje stižu iz Kine ovi su šeširi ozbiljno ugroženi pa neki poznavatelji tržišta upozoravaju kako bi originalni Panama šeširi u potpunosti mogli nestati kroz desetak godina.

U Ekvadoru je Panama šešir poznatiji kao „sombrero de paja toquilla“ ili jednostavnije rečeno slamnati šešir. Svaki Panama šešir je unikat, a od 2016. obrtnici u Ekvadoru dobili su i priznanje UNESCO-a kada su uvršteni na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.