DUBAI

Predstavljen spektakularni megaprojekt obnove okeana

Turisti će se voziti električnim čamcima do grebena, boraviti u eko odmaralištima i prepustiti se jedinstvenim eko aktivnostima

Izgledat će zaista bajkovito - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Z. K.

16.5.2023

Sa spektakularnim megaprojektima koji se pojavljuju u Dubaiju svake sezone, ova destinacija neće biti samo divna u narednim decenijama, već će izgledati zaista bajkovito. Dubai Reefs, vještački greben od 200 kvadratnih kilometara s više od 100 miliona mangrova, će oblikovati Grad zlata kao najveći projekt obnove okeana na svijetu.

Plutajuća zajednica

Net-Zero developer URB će dati krila održivoj plutajućoj zajednici fokusiranoj na istraživanje mora, regeneraciju i ekoturizam. Projekt će donijeti više od 30.000 radnih mjesta u oblastima kao što su stambeni, ugostiteljski, maloprodajni, obrazovni i istraživački objekti.

- Pomorski institut će biti srce projekta, koji će raditi na većoj zaštiti morskog i obalnog okruženja Dubaija. Cilj instituta je da ubrza nauku o moru i kapacitete za očuvanje uz izgradnju najraznovrsnijeg vještačkog grebena, koji pokriva 200 kvadratnih kilometara. Također ima za cilj da stvori dom za više od milijardu korala i 100 miliona stabala mangrova - navodi URB.

Dubai zna kako da privuče turiste, a s Dubai Reefs neće biti ništa drugačije. Turisti će istraživati morski ekoturizam u luksuznom stilu s plutajućim eko ložama koje se napajaju 100 posto obnovljivom energijom poput solarne i hidroenergije.

Milijardu korala

Odgovoran turizam je budućnost, a Dubai grebeni će mu dati formu i funkciju. Ovo će biti sprovedeno tako što će se turisti voziti električnim čamcima do grebena Dubaija, boraviti u eko odmaralištima i ložama, i prepustiti se jedinstvenim eko aktivnostima kao što je kupanje u podvodnim šumama.

Gosti će dobiti priliku da se više uključe u ovo živopisno stanište, uključujući više od milijardu korala i skoro 100 miliona stabala mangrova. Obrazovno-zabavni časovi u The Marine Institute će prenijeti razumijevanje ekosistema koji ga okružuje, dok će gostima redefinirati značaj okeana.

Zdravlje gradova

- Zdravlje naših gradova suštinski je povezano sa zdravljem naših okeana. Okean je izvor života, kontrolira sve. S obzirom na to da je sve na našoj planeti povezano, zdrav okean je zdrav grad. Potreban nam je preduzetnički duh u planiranju priobalnih gradova i vrsta infrastrukture, kao i razvoja koji je povezan s okeanom. Kao inovativan primorski grad, Dubai je najbolje pozicioniran da predvodi takvu transformaciju - rekao je izvršni direktor URB kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.