SAVJETI

Jedan od najzahtjevnijih tipova kose koju je teško njegovati

Tretmane za njegu kose nanosite jednom sedmično, a svakih nekoliko mjeseci možete uraditi i profesionalan tretman njege kovrdžave kose

Često je suha pri vrhovima, podliježe frizzu. Facebook

Dž. R.

26.12.2023

Kovrdžava kosa jedan je najzahtjevnijih tipova kose, a mnogi se čitav život bore kako bi s njom izašli na kraj. Ona zahtijeva puno više pažnje od drugih tipova kose. 

Često je suha pri vrhovima, podliježe frizzu, izgubi oblik kad je vlažno vrijeme, a naelektrizira se tokom sezone grijanja u zatvorenim prostorima. Ipak, za sretnice kojima je priroda podarila kovrdžavu kosu danas postoji velik broj odgovarajućih proizvoda i tehnika koje mogu olakšati brigu o njoj.

Iznimna hidratacija

Ovaj tip kose obično je suh na vrhovima te može biti kruta pod prstima i odupirati se podignutim frizurama. Ono što je potrebno posebno naglasiti jest da je kovrdžavoj kosi potrebna iznimna hidratacija, ali ona mora ovisiti o tipu kose. Najvažnije pravilo kod kovrdžave kose jest to da se ne treba često prati, osim ako nemate izrazito masno vlasište.

Naime, često pranje kose uzrokuje isušivanje jer kovrdže ionako teško podnose isušujuće šampone. Naglasak je na dubinskoj hidrataciji kose većim slojem regeneratora koji treba nanositi od sredine kose prema vrhovima, a nikako na tjeme jer će ga samo zamastiti. Uz regenerator preporučuje se korištenje laganih ulja za njegu kose, poput ulja makadamije, marelice ili jojobe.

Maske za kosu su, također, jedan od obaveznih proizvoda koji održavaju kovrdže mekim i sjajnim. Tretmane za njegu kose nanosite jednom sedmično, a svakih nekoliko mjeseci možete uraditi i profesionalan tretman njege kovrdžave kose.

Lagane teksture

Ako imate tanku i kovrdžavu kosu, potrebno je izbjegavati šampone i regeneratore koji sadrže silikone ili druge otežavajuće sastojke nego radije birajte proizvode laganih tekstura. Šampon i nije toliko važan za kovrdžavu kosu, no poželjno je da je proziran jer je tu manja mogućnost otežavajućih sastojaka. Kosu šamponirajte dva puta i to samo tjeme. Ostatak kose će se oprati tokom ispiranja.

Regenerator treba imati izrazito hidratizirajuća svojstva, a njegovu teksturu također je potrebno odabrati prema tipu kose. Iako biste mogli doći u napast često prati kosu, pokušajte izdržati barem 2 – 3 dana između pranja. Prilikom sušenja kovrdžave kose najbolji saveznik će vam biti difuzor, nastavak koji dođe uz fen i koji ne stvara elektricitet i frizz, nego lagano suši kovrdže i pruža im oblik.

Kako je stilizirati

Za stiliziranje će vam poslužiti krema za kovrdže, anti-frizz sprej ili pjena za kosu te serum koji zaglađuje odlutale vlasi kose. S time da postoji mnogo tipova kovrča, potrebno je nekoliko pokušaja i pogrešaka kako biste otkrili koji su proizvodi najbolji za vašu kosu i što vam najviše odgovara. Tokom pranja kose nanesite regenerator u većem sloju, a onda kosu nježno raščešljajte češljem širokih zubaca. Počnite od vrhova i polako napredujte prema tjemenu kako biste izbjegli lomljenje vlasi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.