SAVJETI STILISTA

Istaknite sijedu kosu detaljima u boji

Mnoge žene su posnosno prigrlile svoje srebrne pramenove

Važno je hidrirati kosu. Facebook

Dž. R.

7.3.2024

Sijeda kosa više nije nešto što treba sakriti i čega se treba stidjeti. Mnoge žene su posnosno prigrlile svoje srebrne pramenove.

Prema slavnom frizeru Klajdu Hejgudu (Clyde Haygood), siva je danas jedna od najtraženijih salonskih boja za kosu. Tačnije, kratka sijeda kosa.

Ubacite kontrasta

Mnoge holivudske žene ovih dana nose kratku i sijedu kosu, ali da biste maksimalno iskoristili tu frizuru, postoji par savjeta koje su dali profesionalni stilisti.

Istaknuti detalji nisu samo za plavuše, brinete i crvenokose. Kada imate kratku sijedu kosu, ovo djeluje posebno dobro, jer čak i samo malo kontrasta može napraviti modni bum.

Nisko osvetljenje također može da stvori vizuelnu dimenziju i dubinu, a to se radi ugljen sivom boiom kako se ne bi zamaglila prirodna boja.

Imajte na umu, također, da pronalaženje vaše najlaskavije nijanse sive zavisi od tona vaše kože.

Kejt Ros (Kate Ross), specijalista za kosu, predlaže da isprobate drsko piksi šišanje ako imate sijedu kosu jer ovaj stil uokviruje lice.

Keratinski tretmani

Profesionalni keratinski tretmani koji podrazumijevaju nanošenje mješavine proteina na kosu odlični su za sive pramenove, navode stručnjaci. To je zato što gubite keratin kako gubite pigment u kosi. Ovi tretmani se mogu naći u mnogim salonima i ojačavaju kosu dok joj dodaju sjaj i vraćaju elastičnost.

Ako keratinski tretman nije pristupačan za vas, a vaša kosa izgleda suho, jednostavno počnite da dodajete više hidratantnih proizvoda u svoju rutinu.

Minerali i metali u vodi, svakodnevni zagađivači, pa čak i upotreba pegle i ostalih uređaja mogu prouzrokovati da vaša sijeda kosa vremenom izgleda žuto. To možete spriječiti ljubičastim šamponom i/ili balzamom. Potražite ljubičaste proizvode koji ne sadrže sulfate, a imaju sastojke koji kosi daju potrebnu hidrataciju. Dovoljno je sedmično korištenje ovog preparata.

Dodavanje boje uz dodatke poput svilenih šalova ili šešira može oživjeti vašu sijedu kosu. A uz kratku frizuru, često možete odabrati predmete na osnovu stila, a ne samo funkcionalnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.