KOGA POSLUŠATI

Ne pretjerujte s pranjem kose: Dermatologinja upozorila na popularni trend

Dr. Dženi Liu je podijelila njena otkrića kako bi pomogla da sačuvamo kožu glave

Facebook

E. Ag.

12.6.2024

Sigurno ste već čuli za benefite odlaganja pranja kose kako bi prirodna ulja nahranila kosu. Međutim, izgleda da su nas prevarili.

Može biti teško da procijenimo koga vrijedi slušati po ovom pitanju, ali nećemo pogriješiti ako odlučimo da se obratimo ekspertima.

Dermatologinja je upozorila sve koji izbjegavaju često pranje kose kako bi trenirali svoju kosu.

Dr. Dženi Liu je podijelila njena otkrića kako bi pomogla da sačuvamo kožu glave.

Ona je na TikToku podijelila svoju specijalnost i edukovala hiljade pratilaca, stavljajući akcent na njegu kože glave.

- Znamo da sebum i naslage mrtve kože dovode do gljivične bolesti malasezije, koja može stvoriti perut, kao i upalu - otkrila je.

Dr. Liu je zatim edukovala o pravilnom pranju kose.

@drjennyliu #hairhacks #hairhabits #healthyhairtips #frizzyhairtips #dryhairtips #oilyscalptricks #dermatologist #haircaretips #hairthinning ♬ TQG - KAROL G & Shakira

- Prvo morate pustiti da vaš skalp odluči koliko često treba da perete kosu umjesto da budete ograničeni određenim brojem.

Kosa počinje da raste iz korijena, tako da je jako važno da on bude zdrav i da izbjegavate pretjeran sebum i perut koji mogu prouzrokovati oksidativni stres. Druga stvar je da pred šamponiranje nanesete ulje kako biste smanjili oštećenje od vode tokom pranja kose - nastavila je.

Dr. Liu je u drugim snimcima objasnila da treba uvijek raščešljati kosu prije pranja i da česta upotreba proizvoda protiv peruti tokom pranja kose može prouzrokovati suh skalp i povećati naelektrisanje, prenosi Najžena.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.