LJUBAV I SEKS

Veći užitak muškarca je mit: Ženi nakon poroda ljekar napravio "mužev šav", a razlog je poražavajući

Obišla je nekoliko ljekara, no nijedan joj nije pomogao

Ilustracija

Avaz.ba

16.11.2018

Prije osam godina Katarina Rivers (Catherine) posjetila je ljekara kako bi saznala razlog zbog kojeg joj je seks posljednjih godina postao bolniji. Iako joj je ljekar rekao da je bol posljedica seksualnog zlostavljanja u mladosti, nije bila uvjerena u to.

Obišla je nekoliko ljekara, no nijedan joj nije pomogao. Četiri godine kasnije u bolnici Sunrise u Nevadi otkrili su joj da je nakon porođaja ne znajući dobila "mužev šav".

''Mužev šav'', poznat i kao "tatin šav" ili "uska epiziotomija", ukratko znači da je ljekar zašio ulaz u vaginu čvršće nego što je trebao, odnosno nego što je to bilo prije poroda. Kolokvijalne nazive dobio je zato što je muškarcima seks ugodniji nakon njega. Problem je u tome što nije ugodniji za žene, upravo suprotno.

Nakon rođenja kćerke seks mi je postao izuzetno bolan i neugodan. Potpuno sam izgubila želju za seksom, što je dovelo do problema u braku. Morala sam koristiti velike količine lubrikanata kako bih se upustila u 20-minutni seksualni odnos. Dalje od toga nisam mogla zbog boli- rekla je Katarina za "Insajder". 

Tokom 1920-ih ljekari su vjerovali da će epiziotomije spriječiti ekstremne perinealne razderotine te omogućiti da vagina brže zaraste. U to vrijeme u šivanje je nekako ubačen "mužev šav".

Veći užitak muškarca je mit

Danas Američki kolegij opstetričara i ginekologa ne preporučuje rutinske epiziotomije, jer "nemaju stvarne prednosti". Prema izvještaju na njihovim stranicama, epiziotomija se 2012. izvodila u 12 posto poroda, a 2000 u njih 33 posto. Zastupnica udruženja rekla je da prema njihovim saznanjima "mužev šav" više nije standard niti se često primjenjuje.

Ginekologinja tvrdi da je priča da se ''muževim šavom'' povećava užitak muškarca samo mit neutemeljen u stvarnosti.

- Ako je cilj postići više trenja, to nije način da ga postignete. Ono što želite je veći tonus mišića. Vagina je fleksibilna, a njena veličina mijenja se zbog različitih učinaka, kao što je porod. Želite li poboljšati tonus mišića vagine, pomoći će Kegelove vježbe. Važno je upamtiti da postoje brojne komponente seksualnog užitka - rekla je.

Uprkos tome što udruženje ginekologa ne odobrava upotrebu "muževog šava", to ne znači da se on ne koristi.

Upoznala sam nekoliko žena kojima se dogodilo, a jedna prijateljica mi je rekla da su joj to napravili bez njenog pristanka. To je na kraju dovelo do toga da ju je muž prevario i razveli su se - rekla je Katarina. 

Katarina nije željela na novu operaciju, posebno jer se bol smanjila nakon rođenja drugog djeteta.

- Moje tijelo nije tijelo mog muža i on o njemu ne bi trebao odlučivati -  rekla je, dodavši da njen muž nije ni znao što se dogodilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.