PROBLEMI

Kuda vodi sebičnost u seksu

Postoje načini da se problem riješi

Avaz.ba

6.2.2019

Seksualni život može biti siguran pokazatelj drugih odnosa među partnerima, naročito u slučajevima kada jedan od partnera brine samo o sopstvenom zadovoljstvu.

Nije sebično ako se trudite da zadovoljite sopstvene seksualne želje, piše "Men's Health", ali je sebično u potpunosti isključiti želje svog partnera.

Nema zabave ukoliko je partner sebičan u krevetu, odnosno ukoliko izbjegava ili žuri s predigrom, ignorira ili ismijava vaša zadovoljstva, hvali se prijateljima o vašem seksualnom iskustvu ili ako vaš orgazam koristi kao mjerilo vlastitog uspjeha. Sve su to znaci da imate sebičnog partnera.

Kada je partner sebičan u krevetu, stručnjaci savjetuju da ne treba gubiti nadu jer još postoje načini da se problem riješi.

Prvenstveno je, kako kažu, potrebno prepoznati sopstvene seksualne potrebe i ukazati na njih svome partneru riječima "stvarno bih volio" ili "želim da pokušam".

Važno je biti pažljiv u izboru vremena za razgovor o tome, jer bi pokušaj razgovora neposredno prije seksa mogao biti kontraproduktivan, a nakon seksa bi se mogao shvatiti kao kritika. Oba partnera bi trebala naći vremena za razgovor kad su odmorni, zasićeni i neuznemireni. Također, stručnjaci savjetuju da partneru ponavljate ono seksualno iskustvo koje vam se svidjelo.

Ipak, postoje okolnosti koje se ne mogu popraviti, a sebičnost tokom seksa može ukazivati na veće probleme u ličnosti vašeg partnera. To su situacije u kojima je najbolje prekinuti vezu.

- Ako ste u vezi u kojoj se stalno osjećate iskorištenim ili necijenjenim, a vaš partner ne želi da razgovara o tome ili učini bilo šta u vezi s tim, to su prilično jake indicije da biste trebali procijeniti šta uopće radite u takvoj vezi - kazao je dr. Huan Kamarena (Juan Camarena) za "Men's Health".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.