KREVET

Sat može biti krivac za sve propuštene prilike za seks

Istraživanje kompanije "Lovehoney"

Muškarci su najčešće pohotni ujutro. Ilustracija

Avaz.ba/ 24sata.hr

18.10.2019

Prema istraživanju koje je provela kompanija "Lovehoney", koja se bavi seks-igračkama, sat može biti krivac za sve propuštene prilike za seks. Muškarci su, naime, najčešće pohotni ujutro, dok su žene češće pohotne noću. 

U istraživanju je anketirano 2.300 odraslih osoba i utvrđeno je da skoro 70 posto žena kaže da su bile sa partnerom čiji je seksualni nagon uveliko bio neusklađen s njihovim, a da je jedan od glavnih razloga bilo vrijeme kad je on raspoložen za seks (a ona nije) i obratno. Muškarci su izjavili da radije započinju dan sa malo jutarnjeg seksa, najbolje između 6 i 9 sati, dok su žene radije dan završile vođenjem ljubavi, i to između 11 navečer i 2 ujutro! 

Šta to znači za vaš seksualni život?

Vjerovatno su mnoge žene imale trenutaka kad partner želi seks, a one nemaju ni najmanje volje ili kad im svakakve ideje padaju napamet, a on već spava. Djelimično možemo za to okriviti različite hormonske cikluse - muškarcima je nivo spolnog hormona testosterona najviši ujutro, dok ženama pomalo raste tokom dana. (Kod žena, nivo testosterona ne oscilira tako jako tokom dana kao kod muškaraca i više ovisi o njihovom menstrualnom ciklusu - najviši je za vrijeme ovulacije).

Srećom, ovaj hormonski raspored ne mora biti ubica seksualnog života. Žene su poprilično fleksibilne po tom pitanju, kaže doktorica ginekologije i opstetricije Alison Hil (Allison Hill) iz Los Anđelesa.

- Dok je spolni nagon kod muškaraca direktnije povezan s hormonima, na spolni nagon žene može utjecati mnogo različitih faktora. Ženski libido je vrlo kompliciran, uglavnom je psihološke prirode. I uglavnom nema previše veze sa ženinim partnerom, više je stvar toga kako se ona osjeća u vlastitoj koži i vlastitoj seksualnosti - istaknula je. 

Pa, tako, ako se osjećate samopouzdano i seksi, bit ćete otvoreniji i prema seksu te lakše postizati orgazme, bez obzira na to koliko je sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.