ISTRAŽIVANJA

Žene su najraspoloženije za intimne odnose ovim danima: Tada je libido na vrhuncu

Podaci ukazuju da vanjski i unutrašnji faktori, uključujući dan u sedmici, imaju značajan utjecaj na ženski libido

Facebook

E. Ag.

23.1.2024


Mnogi su mislili da su hormoni najodgovorniji u utrci za seksualnom željom kod žena. Međutim, najnovija istraživanja sugerišu da postoji još jedan faktor koji igra značajnu ulogu, a to su dani u sedmici ili mjesecu. Uprkos općem vjerovanju da su vikendi rezervisani za intimne trenutke, nedavno provedeno istraživanje otkriva da su određeni dani u mjesecu ključni za ženski libido.

Plodni dani

Iako je dobro poznato da hormoni utječu na seksualni nagon, prethodna istraživanja nisu bila u stanju da ubjedljivo povežu hormonske promjene sa mjesečnim ciklusom. Međutim, studija objavljena 2013. godine u časopisu Hormones and Behavior donosi nove uvide, sugerišući da postoji korelacija između vođenja ljubavi i faza mjesečnog ciklusa, a o tome piše i Guardian.

Prema istraživanju provedenom na velikom uzorku samaca i žena u ozbiljnim vezama, utvrđeno je da žene imaju najjači libido neposredno prije i tokom plodnih dana, posebno veoma brzo nakon završetka menstruacije. Međutim, zanimljivo je primijetiti utjecaj dana u sedmci na želju za seksom.

Slobodne žene češće biraju ponedjeljak i srijedu za romantične trenutke, dok su žene u vezama sklonije intimnosti petkom ili subotom. Ovi nalazi ukazuju da vanjski i unutrašnji faktori, uključujući dan u sedmici, imaju značajan utjecaj na ženski libido.

Nema univerzalnih pravila 

Dakle, ako želite da maksimalno iskoristite trenutak, možda bi trebalo razmotriti ne samo faze mjesečnog ciklusa već i dan u sedmici koji vam najbolje odgovara.

Svaka osoba ima svoje individualne preferencije i granice kada je u pitanju vođenje ljubavi. Ono što jedna žena može smatrati prijatnim i poželjnim, druga žena može doživjeti kao neprikladno ili neugodno. Važno je naglasiti da nema univerzalnih pravila koje bi se mogle primijeniti na sve žene.

Komunikacija i poštovanje partnera su ključni elementi u seksualnom odnosu. Prije nego što se uključite u intimne aktivnosti, preporučljivo je razgovarati sa partnericom o njenim granicama, željama i potrebama. Partneri treba da budu otvoreni jedno prema drugome i zajedno da odluče o tome šta im odgovara i šta žele da čine zajedno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.