REALNOST

Kada je bolje stati i reći "ne": Ovo su znaci da ste u vezi iz navike

Vezanost je osjećaj bliskosti koji se u velikoj mjeri zasniva na simpatiji i prilagođavanju

Ljubav je ogroman emotivni doprinos oba partnera. Društvene mreže

Z. K.

19.5.2024

Prema stručnjacima ovo su ključni znaci da ste u vezi iz navike, a ne ljubavi. Kada je bolje stati i reći „ne“ i da li je moguće njegovati ljubav ako postoji navika? Kada se partner pojavi u našim životima, sve počinje razmišljanjem: „Pa, konačno! Evo dolazi moja ljubav." Prve zajedničke šetnje, putovanja, nježni doručci, strastvene večeri - dugo očekivana romansa.

Međutim, period slatkiša-buketa prije ili kasnije stiže do realnosti. Kako da rastumačite da li se nalazite u vezi punoj ljubavi ili navike i rutine?

Ljubav nije onakva kao što izgleda

Za jednu osobu ljubav je snažna emocionalna i fizička privlačnost, za drugu toplina, briga i beskrajna nježnost. Ideje o ljubavi razvijaju se od djetinjstva: tata daje mami ogroman buket lala ili se glavni junaci na filmu venčaju.

Vidimo jednu stranu medalje, idealizujući na taj način koncept „ljubavi“. Na prvi pogled, ovo nije loše: formira se zdrava ideja o porodičnim vrijednostima, ali takva idealizacija može dovesti do depresije i razočaranja.

Ljubav je ogroman emotivni doprinos oba partnera, sposobnost slušanja, brige, ćutanja, pričanja, prihvatanja, podrške i, što je najvažnije, praštanja. Ponekad ne možemo da sredimo svoja osjećanja: čini se da se osjećate bolje nego ikada sa ovim čovjekom, ali zašto onda ima toliko svađa i nesporazuma?

Kako prepoznati naviku

Vezanost je osjećaj bliskosti koji se u velikoj mjeri zasniva na simpatiji i prilagođavanju. Ljudi se mogu vezati za mnoge stvari i živog i neživog svijeta, kao što su udoban stan, omiljene papuče, crvena mačka ili brutalni momak. Zdrava vezanost može imati pozitivan uticaj na čovjeka jer omogućava razvo pozitivnih emocija. Međutim, ako nemate odgovarajuću kontrolu nad situacijom, to može dovesti do nezdrave vezanosti.

Ako u vezi oba partnera pate i nedostaje im ljubavi, ali i dalje ostaju zajedno jer se plaše usamljenosti, ovo je nezdrava vezanost. Oboje razumiju da nisu jedno za drugo, ali ne mogu da se rastanu iz straha da ne ostanu sami. Ovo su osnovni znaci da ste zajedno zbog navike.

Ima puno "ja" u vašoj vezi

Kada gradite odnose po svojim principima i da biste zadovoljili svoje hirove obično se ogleda kroz rečenice kao što su: „Razmišljao/la sam: idemo na odmor, na more, znaš koliko mi je potreban morski zrak."

U ljubavi to ne bi trebalo da se dešava, u ljubavi postojimo samo „mi“, a sva pitanja se rješavaju zajedno, tako da je ispravno da kažete: „Šta misliš, možda možemo da odemo na odmor, na more? Hoćemo li udahnuti malo morskog zraka i uživati na suncu zajedno?"

Vidite samo njegove/njene najbolje kvalitete

Primjećujete samo prednosti svog partnera, njegove pozitivne osobine i potpuno ste slijepi za slabosti, nesavršenosti i negativne aspekte. U ljubavi prihvatamo osobu sa svim njegovim nedostacima. Da, takav je, ali je najbolji, i sve što se može popraviti, popravit bćemo.

Čekate promjene, ali ne želite da se mijenjate

U odnosu sa partnerom čekate promjene, čekate novu bajku i emocije. Naravno, želimo da veza napreduje, ali to zahtjeva odlučnu akciju i muškarca i žene.

Svaka svađa je za vas drama

Drama nastaje kada postoji nedostatak ljubavi u vezi. Kada volite, ne govorite grubo o svom partneru iza njegovih leđa i ne ponižavajte ga u javnosti. Ali ako ste zaljubljeni i doživljavate suptilna, nesigurna osjećanja, uvijek ćete željeti ekstremne sportove: intenzivne emocije i avanture, bez razmišljanja o posljedicama i bez prihvatanja drugačijeg mišljenja, piše sajt Wday.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.