PUTOVANJA

Zavirite u najmanji muzej na svijetu!

Prostire se na svega 1,8 kvadratnih metara

(A. Sm.)

27.8.2014

Na Manhattanu je otvoren najmanji muzej na svijetu. Ili barem tako tvrde njegovi osnivači, koji su u nešto manje od svega dva kvadratna metra izložili predmete iz svakodnevnog života. Pa ako ste već u "najvećoj jabuci", posjetite i najmanji muzej!

Alex Kalman, Josh i Benny Safdie osnivači su ovog najmanjeg muzeja na svijetu, koji je smješten na Manhattanu u New Yorku. Ali, neka vas spominjanje Manhattana ne odvede u pogrešnom smjeru – ovaj muzej daleko je od njujorškog luksuza.

Muzej je otvoren u bivšem servisnom liftu na kraju jedne mračne njujorške ulice, prostire se na svega 1,8 kvadratnih metara, a obuhvata "eksponate" iz svakodnevnog života te iz različitih dijelova svijeta.

U njemu možete vidjeti sve od vrećica čipsa, preko tega za papire napravljenog od srećki, do navodnog para cipela kojim je skoro pogođen američki predsjednik George Bush tokom njegove posjete Iraku 2008.

Uz svaki eksponat nalazi se telefonski broj koji posjetitelji mogu nazvati kako bi otkrili dublju historiju izloženog predmeta, jer upravo je glavni cilj muzeja potaknuti ljude na apsurd, ljepotu i ružnoću svakodnevice, piše Punkufer.hr.

U muzej možete kročiti samo tokom vikenda, a preko sedmice u njega možete doslovno virnuti samo kroz tri male rupice u metalnim vratima. U našoj fotogaleriji digitalno zavirite u njegovu unutrašnjost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.