ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Grad koji obasjava jug Afrike

Smješten na obali Stonog zaljeva, na svakom koraku mogu se sresti raznobojne afričke rukotvorine, impozantni restorani, fascinantni muzeji kakvih nema nigdje u svijetu, hoteli svjetskih klasa...

Fuad MUSTAFIĆ

16.9.2018


Za glavni južnoafrički grad se s pravom kaže da obasjava jug afričkog kontinenta. Prekrasne plaže, nemirni vinogradi, moderni centar, zajedno s fascinantnom planinom ravnog vrha koja dopunjava predivan pejzaž, Kejptaun postao je mjesto koje vrijedi obići.

 Fascinantna historija

Smješten je na obali Stonog zaljeva. Na svakom koraku mogu se sresti raznobojne afričke rukotvorine, impozantni restorani, fascinantni muzeji kakvih nema nigdje u svijetu i hoteli svjetskih klasa...

Kejptaun je grad koji je obdaren takvim kosmopolitskim glamurom, a njegovo preuređivanje pred Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine samo je doprinijelo njegovoj popularizaciji.

Najpoznatije znamenitosti su plaža Blauveberg i Kirstenboš, nacionalni botanički vrt. Na Rtu Dobre nade je prekrasan vidikovac, kao i pješačke rute i susret sa životinjama.

U Južnoafričkoj Republici, pa tako i u njenom glavnom gradu, može se čuti 11 jezika, koji su ustvari zvanični jezici ove države, frikans, engleski, ndebele, sjeverni soto, soto, svazi, tsvana, tsonga, venda, kosa i zulu.

Jedan od najpoznatijih muzeja je Muzej Distrikta šest. Njegova glavna izložba je namijenjena sada nestalim stanovnicima Distrikta šest i izuzetno je dirljiva. Rekonstrukcije unutrašnjosti kuća, fotografije, snimci i svjedočanstva daju živu sliku slomljene, ali ne potpuno uništene zajednice.

Pažnju turistima privlači i Južnoafrički jevrejski muzej, koji nudi fascinantnu historiju Jevreja u Južnoj Africi.

Kejptaun je i mjesto gdje možete vidjeti mnogobrojne dvorce.

„Dvorac dobre nade“, kako se zove jedan od najpoznatijih, između 1666. i 1679. godine sagradili su Holanđani. Ovaj petougaoni dvorac s kamenim zidovima danas predstavlja pravu turističku destinaciju. Osim dvoraca, ovdje se mogu vidjeti i brojne crkve, a stanovnici Kejptauna smatraju se izuzetno religioznim, pa zbog toga i ne čudi da ima veliki broj vjerskih objekata.

 Šumski rezervat

Jedno od najomiljenijih mjesta za izlete i šetnje je Tokajski šumski rezervat. Ova šumovita oblast ima čak šest kilometara dugu šetnicu, a vodi do pećine Slonovo oko, unutar Prirodnog rezervata Silvermajn. U podnožju puta može se vidjeti Tokajski botanički vrt, u kome se nalazi čak 1.555 različitih drveća koja predstavljaju 247 vrsta. 

Što se hrane tiče, u Kejptaunu ima svega, od specijaliteta s morskom ribom do slatkih atraktivnih delicija.  

 Plaže kao simbol

Kejptaun je grad spektakularnih plaža, koje su zbog vrlo povoljne klime atrakcija tokom cijele godine. One su, ustvari, postale simbol ovog grada i njegova glavna atrakcija. Plaže su uglavnom porodične, ali ima i dosta onih krševitih, divljih i napuštenih. Plaže na Atlantskoj obali su nekoliko stepeni hladnije u odnosu na one kraj zaljeva Fals.

 Zatvor Nelsona Mendele

Nedaleko od grada je i „Robben Island“, zatvor u kojem je Nelson Mandela proveo 27 godina.

Simbolična vrijednost ovog otoka se očituje u njegovoj tmurnoj prošlosti kada je služio kao bolnica za nesretnike koje je društvo odbacilo kao nepoželjne, ali i kao zatvor za političke zatvorenike aparthejda. Od 1996. godine postao je muzej, a upisan je i u UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.