ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Palermo: Nekad grad mafije, danas grad kulture

Zadržao je jednu vrstu divlje multietničke atmosfere, prožete južnjačkom i orijentalnom energijom

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

30.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Palermo je glavni grad istoimene italijanske pokrajine i autonomne regije Sicilije, a osnovali su ga Feničani. Tokom svoje duge i burne historije, uvijek je bio središte političkog i kulturnog života otoka. Danas je to grad suprotnosti. Ima sve mane metropole, poput saobraćajnih gužvi, zagađenog zraka… a u njemu istovremeno buja i bogat kulturni život.  

Burna historija

Historijsko jezgro obiluje umjetničkim djelima koja svjedoče o slavnoj prošlosti, ali postoje i bijedne gradske četvrti u kojima caruje kriminal. Takve su prilike u kojima još žive Sicilija i južna Italija uprkos nastojanjima da se problemi riješe. Stara jezgra Palerma iz vremena Arapa i Normana nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturno-historijske baštine.

Palermo predstavlja čudesan spoj ostavštine nekoliko kultura koje su se izmjenjivale tokom njegove burne historije. Iako metropola sa skoro 700.000 stanovnika, zadržao je jednu vrstu divlje multietničke atmosfere prožete južnjačkom i orijentalnom energijom. Karakteriziraju ga sasvim neobični ambijenti, mješoviti arhitektonski stilovi i izuzetno temperamentno stanovništvo.

Cijeli stari dio grada Palerma je turistička znamenitost, posebno kad se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih utjecaja nekadašnjih gradskih osvajača i stanovnika, Grka, Rimljana, Arapa, Normana, Španaca...

Arhitektonski, najbolja stvar koju turisti mogu pronaći u Palermu je katedrala, koja tu stoji još od 1185. godine. Zanimljivo je spomenuti da unutrašnji dio katedrale posjeduje jedan poseban heliometar. On se sastoji od rupice na jednoj od kupola, od koje se projektira slika sunca na podu, gdje je linijom od sjevera ka jugu označen ljetni i zimski period, kao i horoskopski znakovi s datumima.

Pored katedrale, obavezan je i Teatar Masimo, treća najveća opera u Evropi i najveća u Italiji, u kojoj su nastupali skoro svi veliki dirigenti ili pjevači 20. stoljeća.

Mitska bića

Valja spomenuti i Palaco Normani i kapelu Palatinu, ali i čuvenu fontanu Pretoriju. Postoji jedna priča koju vodiči redovno pričaju turistima, a vezana je upravo za ovu fontanu. Na njoj se, naime, nalaze glave 12 grčkih bogova, zajedno sa životinjama i mitskim bićima. Ona je prvobitno bila napravljena za Firencu, ali su je, nakon nekog perioda, prebacili u Palermo, a danas je centralni objekt trga Pretorija i jedno od obaveznih destinacija svih turista.

Posjeta Palermu, kao i ostatku Italije, ne može proći bez tradicionalne kuhinje. U Palermu je najpoznatija delicija “Pani ca Meusa”, što u prijevodu znači hljeb sa slezenom.

Sicilija posjeduje brojne plaže, a u Palermu, složit će se mnogi, najbolja je svakako Mondelo. Krase je beskrajno čista voda i bijeli pijesak. Mondelo tokom cijele godine privlači turiste, ljeti da se kupaju i sunčaju, a zimi da prave nezaboravne fotografije prilikom zalaska sunca.

“Vuccira” je, uz “Ballaro” i “Capo”, najveća pijaca ovog grada. Sigurno je najpopularnija, a količina šarenila koja se nalazi ovdje, može pod ruku s bazarima u Istanbulu i Maroku. Ovdje ćete naći doslovno sve što vam padne na pamet, od šnicli sabljarki, preko paradajza sušenog na krovu kuće na suncu, pinjola, tikvica dugačkih i po metar, začina za koje nikad niste čuli, minijaturnih banana i ko zna čega još.

Što se samih stanovnika tiče, potpuno su drugačiji od svojih zemljaka na sjeveru. Drugačiji im je i jezik. Pričaju sicilijanski, mada svi znaju i klasični italijanski i bez problema će se prebaciti na njega ukoliko shvate da ste strani turista.

Pravi mediteranski šarm

Palermo ipak osvaja impozantnim trgovima, veleljepnim građevinama, širokim avenijama, ali i uskim i krivudavim uličicama, u kojima svi posjetioci dožive pravi mediteranski šarm, naravno na italijanski način. Ovaj grad poznat je i po dva nogometna kluba - Palermu, koji je član italijanske prve lige, te Katanji, koju više vole stariji stanovnici.

Nadgrobni spomenici sudijama

Kada se spomene Palermo, mnogi odmah pomisle na mafiju. Dugo je ova najjužnija metropola Italije bila pod utjecajem mafije, o čemu, svjedoče i nadgrobni spomenici podignuti pojedinim sudijama, koji su borbu protiv mafije platili svojim životima. Palermo je i mjesto gdje je snimljeno najviše filmova koji govore upravo o mafiji, onoj italijanskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.