ZANIMLJIVE DESTINACIJE Zašto je austrijski Nesfild toliko privlačan ljubiteljima zimskih sportova

Raj za sve skijaše

Cijena jednodnevne karte u jeku sezone iznosi oko 45 eura, dok je mimo sezone 40

Fuad MUSTAFIĆ
14.01.2019 07:43

Austrijski Nesfild tokom zimskih mjeseci turistička je destinacija broj jedan u ovom dijelu Evrope. Brojni turisti iz svih krajeva svijeta, koji su u potrazi za skijalištem koje će zadovoljiti sve potrebe istinskih ljubitelja zimskih sportova dolaze ovdje. Međutim, osim besprijekorno uređenih skijaških staza posjetiocima se nude i mnogi drugi sadržaji.

Staze u boji  

Nesfild se stvari punim imenom zove Skiarena Nesfild Hermagor, a nalazi se u blizini gradića Hermagora u pokrajini Koruškoj. Smješten je uz samu granicu s Italijom.

Poznat je i po nadaleko poznatoj „Milenium ekspres gondolom“, a posjetiocima, osim ovakve vrste vožnje, nudi se i prijevoz traktorom, koji je ustvari vozić.

U svojih 110 kilometara staza, Nesfild ima 30 žičara, a sve gondole imaju grijana sjedala te zaštitu od sunca i snijega.

Koliko je Nesfild ustvari pravi raj za sve skijaše govori i podatak da posjeduje čak 40 staza. Najviše ih je označeno crvenom bojom, njih čak 24. U tom se dijelu definitivno može naći širok spektar skijaša, s raznolikim skijaškim znanjem. Plavo okarakteriziranih staza ima 14, što daje veliki prostor skijaškim početnicima za učenje novih skijaških vještina. Za one naprednije tu su crne staze.

Osim staza valja pomenuti i dva snoubord parka, gdje se okupljaju brojni mališani. Na svakom koraku nalaze se restorani, hoteli, saune, dućani...

Dobra zabava

Treba izdvojiti takozvani i vrlo popularni hotel „Lockstanalm“, kojeg mnogi nazivaju Bosancem zbog toga što u njemu najčešće borave posjetioci s Balkana.

Što se cijena tiče, Nesfild definitivno nije za svakoga. Smatra se izuzetno skupim skijalištem. Cijena jednodnevne karte u jeku sezone iznosi oko 45 eura, dok je mimo sezone 40.  

Prilikom skijanja posjetiocima se nudi i dobra zabava. Postoje raznoliki tematski parkovi, koji su odlična prilika za sve one koji vole skokove i egzibicije.  

Fotografije na internetu  

Posljednjih godina, kako bi trajno zabilježili uspomene iz ovog mjesta, posjetioci imaju priliku da sve svoje fotografije spašavaju na jedinstvenoj internet-stranici. Za snimke s veleslaloma, dovoljno je zapamtiti šifru sa skijaške karte te zatim, u toplini svoga doma, potražiti sve navedeno.  

Zabava za proljeće  

Jedan od tipičnih programa za Nesfild svakako je i nezaobilazna proljetna "Festa de Cuba" kojom se svake godine, prema kraju sezone, pozdravlja dolazak proljeća i kraj zimske sezone. Posjetioci mogu plesati salsu, mambo, rumbu, s plesačima s Kube, i to sve uz ponudu egzotičnih pića.  

NA VRH