ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Biser na Rajni

Centralno mjesto ovog grada je nadaleko poznata katedrala Minster, znamenitost koja s pravom ostavlja bez daha

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

3.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Švicarski Bazel pravi je magnet posljednjih godina za turiste širom svijeta. Ovaj treći po veličini švicarski grad godišnje posjeti skoro milion posjetilaca, i to s velikim razlogom, jer nudi brojne sadržaje.  

Šarene kabine

Bazel se nalazi u sjeverozapadnoj Švicarskoj na rijeci Rajni, s vrlo razvijenom hemijskom i farmaceutskom industrijom.

Sam grad, kao i mnogi drugi švicarski gradovi, ima bogatu historiju. Na svakom koraku nalazi se poneki historijski trag, koji svjedoči o vrlo burnoj, ali i slavnoj švicarskoj prošlosti.

Nezaobilazan je Muzej papira. Radi se o zgradi smještenoj u srednjovjekovnoj tvornici papira. Ovaj muzej je neobičan jer prije svega, prati razvoj papira, pisanje i, naravno, uvezivanje.

Posjetioci imaju priliku vidjeti način korištenja papira od starih uređaja i strojeva na zaslonu. Sigurno predstavlja pravi doživljaj za sve one koje zanima prošlost mašina za pisanje. U vrijeme ljetnih vašara, ovdje je postavljen veliki točak sa šarenim kabinama. Tokom vožnje, cijeli grad se vidi, a s uzvišenja iza katedrale pruža se prekrasan pogled na Rajnu i sam grad.

Naravno, tu su i brojni drugi muzeji. No, izdvaja se još i švicarski Muzej arhitekture, koji privlači veliki broj turista zbog svoje markantne moderne arhitekture s nekoliko svjetski poznatih djela. Radi se o muzeju usredotočenom, prije svega, na modernu arhitekturu ove države.

Centralno mjesto ovog grada je nadaleko poznata katedrala Minster, znamenitost koja s pravom ostavlja bez daha. Riječ je, naime, o arhitekturi gdje se kombiniraju gotika i romanika, gdje možete vidjeti šarene crepove i tornjeve blizance. Unutrašnjost katedrale krasi grob jednog od najvećih evropskih renesansnih humanista, poznatiji kao Erasmus od Roterdama.

Statua na mostu

Zoološki vrt Bazel jedna je od atrakcija koja se ne propušta. Radi se o ustanovi za životinje osnovanoj još davne 1874. godine, koja danas prima skoro 6.000 životinja, uključujući lavove, žirafe, gorile i, naravno, klokane. Svake godine privuče skoro milion posjetilaca.

Bazel nudi obilje sadržaja, a među glavnima se izdvajaju i arhitektonska zdanja, koja posebno raduju sve one koji žele saznati malo više o kulturi i načinu života tamošnjih stanovnika.

Biciki su zasigurno omiljeno prijevozno sredstvo svih uzrasta. Parkirani su i pored bogatih vila i na obali Rajne. Posebna je draž voziti se biciklom preko najpoznatijeg mosta Milter Bruk, koji vodi u stari dio grada. Na početku mosta je statua Helvecije, simbola Švicarske, žene koja sjedi i gleda u vodu, sa spakovanim koferom i spremljenim kopljem.

U starom dijelu Bazela, veoma je teško razaznati šta je i koliko staro, jer sve izgleda besprijekorno novo. Glavna ulica vodi do glavnog trga i gradske skupštine. Skupština ima purpurnu fasadu, napravljena je povodom ulaska Bazela u Konfederaciju švicarskih kantona i u nju se može ući cijelog dana potpuno besplatno. Na ovom trgu se svakog dana postavlja pijaca, gdje se prodaju uglavnom hrana i cvijeće i osjeća atmosfera malog grada.

Satovi, nakit i čokolada

Kao u svakom švicarskom gradu, brojne su radnje sa skupim satovima i dragocjenim nakitom. Naravno, cijene su visoke pa u njih uglavnom svraćaju oni s dubljim džepovima. Oni s nešto manjim primanjima zadovoljit će se kupovinom švicarskih čokolada.

Najstarije plišane igračke na svijetu

Muzej igračaka jedna je od najzanimljivijih zgrada u Bazelu. Eksponati su stari i više od stotinu godina, a ima ih raznih, od malih plišanih igračaka do kofera, lutaka na navijanje. Pravi vremeplov kroz dječiju zabavu, ali su ove igračke toliko skupe i današnjoj djeci bi vjerovatno bile nezanimljive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.