ZANIMLJIVE DESTINACIJE Historijski grad na peti italijanske čizme

Leče - Firenca juga

Stari samostan Teatini jedna je od najvažnijih i najimpresivnijih građevina

F. Mustafić / Avaz.ba
29.10.2019 06:40

Leče je historijski grad u Apuliji, koji je zbog svoje bogate barokne arhitekture nazvan „Firencom juga“. Glavni je grad poluotoka Salento, koji se nalazi na peti italijanske čizme.

Drevne ulice

Poluotok se sastoji od vrlo mekog vapnenca – zbog čega je obala Salenta prepuna nevjerovatnih geoloških struktura. Leče ima afinitet prema grčkoj kulturi jer se smatra da su ga osnovali Krečani. Glavne znamenitosti su bazilika Santa Kroke, katedrala, crkva San Đovani Batista, rimski amfiteatar, te crkve San Nikolo i Kataldo.

Mnogi smatraju da je najljepši biser cijeloj južnog prostora Italije upravo Leče, koji je poznat i kao grad sa fasadama od čipke.

Jedan od glavnih atrakcija Lečea je njegov historijski centar, čiji se stil zove “leccese style”, barokni stil koji prekrši pravila tipičnih rimskih baroknih pravila. Cijeli trupa ima impozantan stil koji klizi između svojih drevnih ulica, crkava, palača i ukrasa.

„Piazza di Sant'Oronzo“ je jedno od najpoželjnijih mjesta koja skriva ovaj mitski grad baroknog stila. Naziv trga, Oronzo, izabran je u čast zaštitnika grada. Vjeruje se da je on zaštitio Leče od epidemije koja se u davnoj prošlosti širila cijelim Napuljem. Na ovom mjestu danas se nalazi impozantan amfiteatar.

Piazza di Sant'Oronzo i dalje čuva ostatke amfiteatra. Otkrivena je tokom izgradnje nekih radova na trgu 1940. godine. Trenutno je jedno od najvažnijih turističkih mjesta u gradu.

Stari samostan Teatini jedna je od najvažnijih i najimpresivnijih građevina u gradu. Nalazi se u centru grada, a njegova historija datira iz 1586. godine kada su Teatinijevi oci stigli u grad.

Likovi životinja

Piaza del Duomo je jedno od onih mjesta koja se zaustavljaju prilikom posjete Lečeu. Ovaj tipično barokni trg ima razliku kao zatvoreni kvadrat, budući da ima jedan ulaz i izlaz. Da bi posjetili gradsku katedralu, potrebno je ulaziti kroz ta vrata koja su zatvorena noću.

Poput amfiteatra i Rimsko pozorište, slučajno je otkriveno, 1929., kada su radovi izvedeni u vrtovima dviju palača u Lečeu. Vjeruje se da potječe iz Augustusa i ima kapacitet za domaćina 5.000 gledalaca.

Zanimljiva je i bazilika Svetog Križa. Počela se graditi 1353. godine, ali su radovi nastavljeni do 1549. godine i nisu dovršeni do 1695. godine. Ova zgrada ima razrađene ukrase poput likova životinja i biljaka.

Tagovi

Leče Italija

Komentari

NA VRH