ODMOR ZA DUŠU

Kinsejl: Grad fantastične hrane i šarenila

Osim zbog vožnje bicikla i pješačenja u Kinsejl se dolazi i zbog hrane

A. Fazlić

Osim zbog vožnje bicikla i pješačenja u Kinsejl se dolazi i zbog hrane

Foto: AGENCIJE


Lučki gradić Kinsejl redovno se nalazi na listi najljepših mjesta u Irskoj, ali i u Evropi. Razlog tome su uske uličice i kuće u svim bojama, kao i pubovi, restorani, barovi, galerije i trgovine kojima ne nedostaje šarma. Posjetioci se šale da se u Kinsejlu mogu izgubiti samo oni koji su slijepi za boje jer je već nakon prve šetnje lako zapamtiti neobične kuće koje pršte bojama.

Zavisno s koje strane se gleda, poznata irska turistička ruta Wild Atlantic Way počinje (ili završava) upravo u Kinsejlu, od kojeg vodi 2.500 kilometara koji vijugaju kroz prekrasnu prirodu s pogledom na okean. 

Omiljena turistička ruta proteže se kroz devet županija i tri irske provincije, od Kinsejla do Inišovena u pokrajini Donegol.

Osim zbog vožnje bicikla i pješačenja u Kinsejl se dolazi i zbog hrane - bez obzira na veličinu, omiljen je među onima koji vole lijepo pojesti. Dobra domaća kuhinja, Mišelinove zvjezdice i festivali za gurmane samo su neki od argumenata. Među ljetnim događanjima ističe se džez festival. 

Osim kuća u svim bojama, posjetioci koji se nađu u tom gradiću na obali nerijetko se oduševe srdačnim domaćinima pa Kinsejl važi kao gradić sjajnih ljudi gdje i oni koji putuju sami lako mogu pronaći društvo za ćaskanje uz pivo.

Više o:

Irska Grad
NA VRH

Podijeli članak na