TOP LISTA

Njemački gradovi koje morate posjetiti

Veličanstveni glavni njemački grad Berlin je destinacija na koju ćete se iznova poželjeti vratiti

Berlin je destinacija na koju ćete se iznova poželjeti vratiti. AGENCIJE

A. Fazlić

11.1.2021

Putovanja su nešto što nas obogaćuje i omogućuje da proširimo svoje vidike. Zbog toga jedva čekamo da ova godina padne u zaborav i da ponovno počnemo istraživati svijet. Upoznavanje novih mjesta, ljudi, njihove kulture i običaja stvara neprocjenjiva iskustva koja uistinu obogaćuju svakog čovjeka. U nadi da će 2021. donijeti ipak neke bolje dane, već radimo listu svih destinacija i skrivenih kutaka koje jedva čekamo posjetiti čim prilike to dopuste.

Jedna od destinacija na koju se uvijek rado vraćamo i koju se stvarno isplati istražiti je Njemačka. Njenih 16 saveznih pokrajina, s veličanstvenim krajolicima, vlastitom tradicijom i regionalnim obilježjima skrivaju mnoga iznenađenja. Veličanstveni glavni njemački grad Berlin je destinacija na koju ćete se iznova poželjeti vratiti, baš kao i u Hamburg, pomorsko središte na sjeveru zemlje. Tu su i uvijek divni Köln i München, ali i mnogi drugi, manje razvikani gradovi u koje ćete se zaljubiti.


Frankfurt

Prva stvar koja vam vjerojatno padne na pamet pri pomisli na Frankfurt je njegov aerodrom, jedna od najvećih i najužurbanijih u Europi. Zbog toga je ovaj grad mnogima često samo mjesto u prolazu, ali on je puno više od toga. Punim nazivom Frankfurt am Main, najveći je grad u pokrajini Hessen i peti po veličini grad u Njemačkoj.

Ova moderna metropola dom je trećem po veličini aerodromu u Europi, brojnim svjetskim kompanijama te bankarski centar u kojem se nalazi frankfurtska burza i sjedište Europske središnje banke. Frankfurt je prepoznatljiv po svojim visokim neboderima zbog čega ga nazivaju europskim Manhattnom, odnosno kako oni kažu – ‘Mainhattan’. No, osim modernih, staklenih nebodera, Frankfurt je grad bogate historije i tradicije, s raznovrsnom kulturnom ponudom.

Dresden

Iako se za mnoge gradove kaže da su gradovi kulture, kad to kažemo za Dresden, stvarno ne pretjerujemo. Ovaj istočnonjemački grad, smješten na čarobnoj rijeci Elbi, osvojit će vas na prvi pogled svojom ljepotom i modernim načinom života. Baš u ovo doba godine u Dresden dolaze brojni turisti zbog predivnog božićnog sajma Striezelmarkta, inače najstarijeg božićnog sajma u Njemačkoj. Ove se godine ne održava zbog aktualne situacije, ali nadamo se da će već iduće zablistati u svom punom sjaju!

Dresden. AGENCIJE

Iako je tokom 2. Svjetskog rata bio najbombardiraniji grad u Europi, veliki dio Dresdenove stare jezgre je rekonstruiran i obnovljen ćete ovdje vidjeti predivne povijesne i kulturne spomenike i građevine. Najpoznatije među njima su zgrada opere Semperoper, protestantska crkva Frauenkirche, kao i katolička katedrala Hofkirche. Palača Zwinger i Kraljevska palača još su neke od veličanstvenih građevina koje vrijedi vidjeti i obići, kao i dresdenski dvorac iz 15. stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.