ZNAMENITOSTI

Čuvena japanska planina Koya-san: Posebno duhovno iskustvo u 117 hramova

Japan je zemlja sa posebnom tradicijom i običajima, a njena mjesta nude posebnu priču i historiju

Koya-san je najduhovnije mjesto Japana. AGENCIJE

A. F.

2.2.2021

Japan je zemlja sa posebnom tradicijom i običajima, a njena mjesta nude posebnu priču i historiju. Osim toga, ovo područje se smatra "skrivenim mjestom" za 117 hramova oko čuvene planine Koya-san. Svojim postojanjem dočaravaju posebno duhovno iskustvo.

Japan je zemlja sa posebnom tradicijom. AGENCIJE

Negdje početkom IX. vijeka japanski monah i pjesnik po imenu Kukai zalutao je u gusto pošumljene padine planine Koya-san u japanskoj prefekturi Wakayama, u nadi da će pronaći odgovarajuće mjesto za izgradnju baze za svoju novoosnovanu sekciju ezoteričnog budizma, Shingon.

Kukai je odabrao dolinu duboku 800 metara, okruženu sa osam vrhova, čiji grebeni podsjećaju na latice cvijeta lotosa sa osam latica. Nakon 12 vijekova i 117 hramova, Kukaijeva duhovna zemlja čuda nalazi se na mjestu UNESC-ove svjetske baštine i jedno je od najposjećenijih odredišta Japana.

Kukaijeva duhovna zemlja čuda nalazi se na mjestu UNESC-ove svjetske baštine. AGENCIJE

Mjesto na kojem aroma tamjana, uzvikivanje monaha obrijanih glava i iskonski vazduh pošumljenih groblja stvara duhovno iskustvo kao nijedno drugo.

Danas je Koya-san dio svetog hodočašća poznatog pod imenom Kumano Kodo. Čudesna šuma kedra i čempresa, zatim prelijepi padajući vodopadi i vrhovi okruženi hramovima čine da imate osjećaj, posebno na određenim mjestima, kao da ste među oblacima.

Koya-san je najduhovnije mjesto Japana. AGENCIJE

Ova 307 km duga mreža zemljanih staza obraslih mahovinom, koja povezuje tri velike svetinje Kumano hodočasnika sa Koya-sanom, privlači oko 15 miliona posjetilaca godišnje i odražava drevno japansko vjerovanje u obožavanje prirode.

U japanskoj religiji šintoizma, šume i stijene mogu naseljavati duhovi bogova (kami) i svaki element prirode se smatra božanskim.

Od 117 hramova raštrkanih širom planine Koya-san, oko 50 služe kao gostionice shukubo u kojima gosti mogu prenoćiti, meditirati i razgovarati sa monasima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.