TURSKA

Bajkoviti Eskišehir: Grad vrijedan posjete

Jedna od glavnih atrakcija je park Sazova

A. F.

Jedna od glavnih atrakcija je park Sazova

Foto: AGENCIJE


Iako turisti koji posjećuju Tursku uglavnom biraju destinaije kao što su Istanbul, Antalija i Kapadokija, Turska ima puno toga za ponuditi. Jedan od takvih gradova bajkoviti je gradić Eskišehir koji broji oko milion stanovnika, a nalazi se na putu između Istanbula i Ankare. Bliže je Ankari, a da njega se iz tih dvaju gradova najbrže ...

  • Samo ime grada u doslovnome prijevodu znači "Stari grad"

    Samo ime grada u doslovnome prijevodu znači "Stari grad"

    Foto: AGENCIJE


Samo ime grada u doslovnome prijevodu znači "Stari grad", a isti i nije toliko star koliko se očekuje. Jedno je posebno mjesto i puno je drugačiji od svih drugih turskih gradova. Poseban je po svojoj mladoj populaciji budući da se u njemu nalaze čak tri velika unvirziteta tako da je teško uopće pretpostaviti broj studenata koji u njemu borave.

Jedna od glavnih atrakcija je park Sazova u kojemu se nalazi veliki umjetni dovrac koji je poseban po tome što su njegovi vrhovi zapravo spoj nekoliko različitih kula iz svih krajeva Turske.

  • Eskišehir

    Eskišehir

    Foto: AGENCIJE


Ako posjetite Eskišehir, zasigurno probajte tradicionalni čig-burek, a navečer možete sjesti u neki od brojnih kafića u popularnoj Ulici barova gdje se svaku večer, a pogotovo vikendom, cijelo popodne i večer sluša uživo turska muziku - kafići su poredani jedan pored drugih tako da svi nađu svoje mjesto za zabavu.

Više o temi Turska

PANORAMA SEDMICE
Marija Hudolin: Moji sarajevski dani

Više o:

Turska Antalija
NA VRH

Podijeli članak na