IDEALNO ZA ODMOR

Čarobno tursko mjestašce na Crnom moru

Ovaj gradić je najbolje upoznati pješice, i sastoji se od dva spojena ostrva

Amasra. AGENCIJE

A. F.

3.9.2021

Mediteran je gotovo uvijek neki simbol dobrog i kvalitetnog odmora, toplog i plavog mora. Međutim, postoji toliko destinacija koje možemo posjetiti i uživati u njima, a da se nalaze recimo na Crnom moru.

Jedno od takvih mjesta je Amasra, mali grad na sjeveru Turske, na oko tri sata vožnje od Ankare. Iako pripada Turskoj, porijeklo imena mu je grčko, a čak je čuveni grčki pisac Homer u drevnim vremenima isticao kako ovo mjestašce ima veliki turistički potencijal.

Amasra je izuzetno lijep spoj osmanske i bizantske arhitekture, i u njemu se uživa u šetnjama malim, vijugavim uličicama u proučavanju starih tradicionalnih kuća koje su srdačno zbijene jedne uz drugu.


Ovaj gradić je najbolje upoznati pješice, i sastoji se od dva spojena ostrva, velikog i malog. Veliko ostrvo je povezano romantičnim rimskim mostom, a najpoznatije znamenitosti, osim bogate historije i kulture su i dvije plaže, koje zovu kao i ostrva, velika i mala.

Dok se šetate po gradu, neizostavan dio upoznavanja se odnosi i na nevjerovatnu gastronomiju, svježi morski plodovi dominiraju u restoranima. U gradu ima oko 6.000 stanovnika, dok u turističkoj sezoni taj broj ode i na 25.000 ljudi, pa se posjeta Amasri savjetuje u ranu jesen kada nema turista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.