ZA MAKSIMALAN UŽITAK

Evropski gradovi koje je bolje da posjetite zimi

Svake zime se u Parizu otvaraju brojna klizališta i bez obzira na to da li želite da im se pridružite ili ne, posjetite Veliku palatu Jelisejskih polja

Strazburg. AGENCIJE

A. F.

6.11.2021

Iako su ovi gradovi lijepi u bilo koje doba godine, ipak posebnu draž imaju u toku zime, dok njihove ljepote otkrivate u toplom kaputu koračajući ulicama prekrivene snijegom.

Ukoliko možete da birate kada da posjetite sljedeće evropske gradove, preporuka je da to bude u zimskom periodu.

Strazburg (Francuska)

Mnogi kažu da nijedan grad nije ukrašeniji za Božić od Strazburga, pa tako skoro ne postoji izlog ili ulica koji nemaju novogodišnje rasvjete, ukrase na prozorima ili pijacama.

Dok se oko katedrale i na glavnom trgu nalaze velike božićne pijace, koncentrišite se na one manje u Maloj Francuskoj, starom dijelu starog grada, gdje su kućice od drveta, natkriveni mostovi i mali trgovi koji mu daju poseban ambijent.

Strazburg. AGENCIJE

Helsinski (Finska)

Još jedan grad iz skeverne Evrope koji je prosto kao stvoren za zimske praznike.

Park Esplanade je cijeli osvijetljen tokom zimskih noći, a ne propustite priliku da posjetite restoran Kappeli koji se nalazi u tom parku - ljupki kafić s predivnom božićnom dekoracijom i prilično dobrom hranom.

Još jedan divan prizor koji treba da doživite jeste trg ispred Helsinške katedrale.

I još nešto - Finska je poznata kao zemlja sa 5,3 miliona ljudi i 3,3 miliona sauna, pa je preporuka posjetiti neku.

Helsinki. AGENCIJE

Pariz (Francuska)

Svake zime se u Parizu otvaraju brojna klizališta i bez obzira na to da li želite da im se pridružite ili ne, posjetite Veliku palatu Jelisejskih polja.

Ambijent je divan, služe se topla pića, rashlađeni šampanjac, a ukoliko ne želite da klizate, možete samo da posmatrate dok drugi klizaju.

Pariz. AGENCIJE

Edinburg (Škotska)

Glavni grad Škotske je zaista divan u bilo koje doba, pa čak i kada padaju jesenje kiše, ima poseban šarm.

Međutim, zima je idealno vrijeme kada treba da ga posjetite - imaćete priliku da vidite kako Škotlanđani slave Hogmanay.

Ukoliko Edinburg posjetite tokom novogodišnjih praznika, 2. januara posjetite Botaničku baštu kako biste u posljednjim terminima vidjeli svjetlosnu stazu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.