ŠPANIJA

Barcelona, grad vrelog duha

Mjesto odakle počinje većina obilazaka grada je plato ispred spomenika Kristiforu Kolumbu, a ujedno je to i prvo od bezbroj mjesta u ovoj metropoli koje će vas ostaviti bez daha

Barselon. AGENCIJE

A. F.

1.12.2021

Kada biste tražili odgovarajuće poređenje za Barcelonu, onda bi ona bila žena u svojim najboljim godinama koja isijava životnu energiju i vreli španski temperament, a sve što radi, počevši od šetnje nepreglednim koloritnim ulicama, pa do užurbane kupovine na pijaci, radila bi punim plućima.


Spoj ležernosti, razigranosti, spontanosti, opuštenosti, mističnosti, šarenila oku ugodnih boja je ono što karakteriše glavni grad Katalonije u kojem se susreću more i planine,historija i budućnost, okusi i mirisi, turisti i domaćini, sunce i vjetar.

Mjesto odakle počinje većina obilazaka grada je plato ispred spomenika Kristoforu Kolumbu, a ujedno je to i prvo od bezbroj mjesta u ovoj metropoli koje će vas ostaviti bez daha.



I nastavak obilaska grada je upravo u La Rambli - najveselijoj, najživljoj i najšarenijoj ulici i jednom od najprivlačnijih mjesta Barcelone, u kojoj možete osjetiti sav njen šarm. Novinarnice, čokolaterije, prodavnice cvijeća i ptica, žive ulične skulpture, kafiće i restorane, umjetnike, poete, boeme, sve to možete naći na ovom šetalištu. Ali, čuvajte torbe i fotoaparate jer nisu rijetke krađe.

Ulica dugačka jedan kilometar prepuna je paleta boja, aroma, zvukova, simbol grada u kojem su pomiješane sve moguće kulture i etnosi svijeta, ulica drvoreda, sa grandioznom pješačkom zonom mami vas da u nekom od kafića popijete espreso i polako se pripremite za dalje obilaske, ali i noćni život.








Bez sumnje, Barcelona je multikulturalni grad, ali ne treba je okarekterisati isključivo tim uvriježenim atributom. Ona je romantična, temperamentna, strastvena, druželjubiva, vesela, susretljiva dama otvorenog duha s početka priče. Dočekuje vas toplim zagrljajem, a ispraća velikim iskrenim osmijehom uz "saludo" i želju da joj se ponovno vratite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.