ŠPANIJA

Barcelona, grad vrelog duha

Mjesto odakle počinje većina obilazaka grada je plato ispred spomenika Kristiforu Kolumbu, a ujedno je to i prvo od bezbroj mjesta u ovoj metropoli koje će vas ostaviti bez daha

A. F.

Barselon

Foto: AGENCIJE


Spoj ležernosti, razigranosti, spontanosti, opuštenosti, mističnosti, šarenila oku ugodnih boja je ono što karakteriše glavni grad Katalonije u kojem se susreću more i planine,historija i budućnost, okusi i mirisi, turisti i domaćini, sunce i vjetar.

Mjesto odakle počinje većina obilazaka grada je plato ispred spomenika Kristoforu Kolumbu, a ujedno je to i prvo od bezbroj mjesta u ovoj metropoli koje će vas ostaviti bez daha.

I nastavak obilaska grada je upravo u La Rambli - najveselijoj, najživljoj i najšarenijoj ulici i jednom od najprivlačnijih mjesta Barcelone, u kojoj možete osjetiti sav njen šarm. Novinarnice, čokolaterije, prodavnice cvijeća i ptica, žive ulične skulpture, kafiće i restorane, umjetnike, poete, boeme, sve to možete naći na ovom šetalištu. Ali, čuvajte torbe i fotoaparate jer nisu rijetke krađe.

Ulica dugačka jedan kilometar prepuna je paleta boja, aroma, zvukova, simbol grada u kojem su pomiješane sve moguće kulture i etnosi svijeta, ulica drvoreda, sa grandioznom pješačkom zonom mami vas da u nekom od kafića popijete espreso i polako se pripremite za dalje obilaske, ali i noćni život.

Bez sumnje, Barcelona je multikulturalni grad, ali ne treba je okarekterisati isključivo tim uvriježenim atributom. Ona je romantična, temperamentna, strastvena, druželjubiva, vesela, susretljiva dama otvorenog duha s početka priče. Dočekuje vas toplim zagrljajem, a ispraća velikim iskrenim osmijehom uz "saludo" i želju da joj se ponovno vratite.

Više o:

Španija Barcelona
NA VRH

Podijeli članak na