FRANCUSKA

Mala Venecija koju vrijedi posjetiti

Grad je osvijetljen od sumraka petkom i subotom tokom cijele godine, a svake večeri tokom važnijih zbivanja posebno dočarava život Kolmara

Kolmar. AGENCIJE

A. F.

8.12.2021

Pojedini književnici su svojevremeno pisali da je Kolmar najljepši grad u Evropi, a često se govori i da je ovo najtipičniji alzaški grad. Za Kolmar se, bez sumnje, može reći da je izuzetan grad zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti svoje istorijske i graditeljske baštine.

Kolmar je drugi grad s najmanjim godišnjim količinama padavina u Francuskoj, koje iznose svega 530 milimetra po metru kvadratnom, što ovo područje čini idealnim za proizvodnju cijenjenog francuskog vina. Kako mu nadimak prijestonice vina nije dovoljan, Kolmar, sa svojim predivnim trgovima, fontanama i kanalima također nazivaju i "mala Venecija" (La Petite Venise).

Jedna od turističkih atrakcija ovog grada svakako je Muzej igračaka, koji nije samo izložbeni prostor. Na ovom čarobnom mjestu možete otkriti jedinstvene, raznolike i uzbudljive kolekcije. Entuzijasti i kolekcionari svih generacija biće očarani eksponatima kao što su Pepeljugina kočija, iznimna kolekcija lutaka, lokomotiva "Britannia", čudesna mreža pruga koja se proteže na više od 1.000 metara...

Grad je poznat i po nevjerovatnoj i bajkovitoj osvijetljenosti.

Naime, oko 900 izvora svjetlosti koji rade na kompjuterski pogon, vješto su postavljeni kroz grad i na taj način je omogućen jedinstveni "light show", koji varira u intenzitetu i boji, tokom cijele godine. Poput čarobnog kista, iznova iscrtava grad i ističe hiljadu i jedan arhitektonski detalj.

Grad je osvijetljen od sumraka petkom i subotom tokom cijele godine, a svake večeri tokom važnijih zbivanja posebno dočarava život Kolmara. Uglavnom su to manifestacije poput Međunarodnog festivala, Regionalnog sajma vina, a posebno tokom božićnih i novogodišnjih praznika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.