NORVEŠKA

Bergen jedan od najljepših norveških gradova

Do vrha planine Flojen vodi vas željeznička pruga koja se koristi isključivo u turističke svrhe, a dok se penjete, pogled na Bergen postaje veličanstven

Bergen. AGENCIJE

A. F.

13.1.2022

Jedan od najljepših norveških gradova svakako je Bergen, koji je nekada bio vikinška baza. Iako je riječ o savremenom gradu, duh predaka je vidljiv na svakom koraku.

Prva stvar koja eventualno turiste može odvratiti od posjete Norveškoj jeste svakako cijena prevoza, međutim, sa današnjim niskobudžetnim avio-kompanijama Norveška je i te kako dostižna.

Oko Bergena je sedam planina, što čini prelijepo okruženje koje upotpunjuje zaliv Vagen.

Glavna odlika Bergena su stare, drvene trgovačke kuće, koje su izgrađene još davne 1700. godine. S obzirom na njihov historijski značaj, one se nalaze pod zaštitom UNESCO-a, a u nekim od ovih kuća nalaze se mali šopovi za suvenire, ali i umjetnički ateljei.

U luci Bergen je uvijek živahno, brojna pristajanja i isplovljavanja, uz brojne ribarske čamce, katamarane, čine ovaj kraj krajnje bajkovitim.


Do vrha planine Flojen vodi vas željeznička pruga koja se koristi isključivo u turističke svrhe, a dok se penjete, pogled na Bergen postaje veličanstven. Takođe, odavde tek možete vidjeti da se u okolini Bergena nalazi nekoliko manjih zaliva.

Ukoliko želite da Bergen i okolinu obiđete pješke, onda krenite prelijepim šumskim stazama, koje će vam otkriti jednu mističnu stranu ovog grada. Naime, uz staze su poredane statue trolova i drugih mitskih bića, koje vas "gledaju" dok prolazite pored njih.


Ipak, za turiste je uvijek najzanimljiviji Stari Bergen, koji predstavlja staro jezgro grada i u kojem se ništa nije mijenjalo već vijekovima.

Jedna od turističkih atrakcija Bergena jeste i tzv. restoranska kuća, koju zapravo čine četiri restorana pod jednim krovom. Ovdje možete uživati u specijalitetima iz četiri različite kuhinje, što daje posebnu draž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.