ČUDO PRIRODE

Najveća pećina: Visoka 200 metara

Dovoljno je velika da se u njoj smjesti blok zgrada iz New Yorka visine do 40 spratova

Samo ime u prijevodu znači "špilja planinske rijeke".. Printscreen

E. A.

26.1.2023

Najveća špilja na svijetu, Son Doong u središnjoj pokrajini Quang Binh u Vijetnamu ne prestaje fascinirati zaljubljenike u prirodu i putovanja. 

Tako je prije dvije sedmice Son Doong dospio na listu 15 najfascinantnijih mjesta na svijetu koja izgledaju kao da su s drugog planeta, piše portal Putni kofer.

Špilja je visoka 200 metara i široka gotovo 150 metara, a prosječna veličina prolaza je 67 metara. Ova nezemaljska špilja, kako su je prozvali, dovoljno je velika da se u njoj smjesti blok zgrada iz New Yorka visine do 40 spratova i dom je najvećih stalagmita na svijetu, koji imaju i po 80 metara.

Čudo prirode. Printscreen

Son Doong u nacionalnom parku Phong Nha-Ke Bang izazvao je globalnu zainteresovanost otkako je 2013. dopustio ulazak posjetiteljima, nekoliko godina nakon što ga je Britanska udruga za istraživanje špilja istražila i proglasila najvećim na svijetu. Ima najmanje 150 pojedinačnih špilja, gustu podzemnu džunglu i nekoliko podzemnih rijeka. 

Samo ime u prijevodu znači "špilja planinske rijeke". Vlasti dopuštaju samo do 1000 posjetitelja godišnje zbog konzervatorskih razloga, i to samo od siječnja do kolovoza.

Inače, zahvaljujući otkrićima do kojih je došlo tijekom ekspedicije u Vijetnamu iz 2019, najveća špilja na svijetu, Son Doong, postala je još veća nego što se mislilo. 

Trio britanskih ronilaca – istih ronilaca koji su pomogli u spašavanju zarobljene nogometne momčadi na Tajlandu 2018. – odvažio se tada zaroniti u Nacionalni park Phong Nha-Ke Bang kako bi istražili vodene tokove špilje.

Čudo prirode. Printscreen

Špilja je bogata i drugim oblicima života. Ronioci su vidjeli majmune koji se mogu spustiti 200 metara kako bi posjetili džunglu unutar špilje gdje skupljaju puževe, ali i zmije i druge životinje uključujući vjeverice, štakore, leteće lisice kao i ptice i šišmiše. 

Istražitelji su otkrili sedam novih vrsta riba, pauka, škorpiona, račića, šumskih uši i planktona – svi su potpuno bijeli i bez očiju, što je evolucijska posljedica postojanja u potpunom mraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.