NAJRAVNIJI KONTINENT

Zemlja čudesa: Zanimljivosti o Australiji

Također, tu žive i razni krokodili, ali i mnoge najotrovnije zmije

Homebush Bay. Puni kofer

E. A.

27.1.2023

Australija je diljem svijeta poznata po klokanima i koalama, ali i bujnoj i raskošnoj vegetaciji. Također, tu žive i razni krokodili, ali i mnoge najotrovnije zmije.

Osim što je dom čudesnoj flori i fauni kojoj se ne možemo prestati diviti, na ovom najstarijem, ali i najravnijem kontinentu skrivaju se mnoge nevjerojatne i neobične činjenice zbog kojih vrijedi spakirati kofere, a portal Putni kofer je napravio listu zanimljivosti koju vam prenosimo.

Prastanovnici Australije

Autohtoni narodi Australije bili su stanovnici kopnene Australije i njezinih otoka prije dolaska europskih kolonizatora. Općenito se vjeruje da su izvorno došli iz jugoistočne Azije u vrijeme kada su razine mora bile niske, a kopneni mostovi veći.

Istraživanja pokazuju da su oni najstarija civilizacija na zemlji. Najraniji ljudski ostaci mogu se pratiti otprilike 50 tisuća godina unazad, međutim neuvjerljivi podaci sugeriraju da su možda postojali prije čak 80 tisuća godina.

Australski autohtoni narodi bili su lovci sakupljači i iako su bili nomadi, imali su jake veze s određenim područjima zemlje koja su možda smatrali domom. Nakon što su Europljani stigli, okupirali su cijeli kontinent i govorili više od 200 različitih jezika. Zbog kolonizacije gotovo su u potpunosti izbrisani s lica zemlje.

Otok od kojeg se ledi krv u žilama

Otok Cleft, poznatiji pod imenom Skull Rock, nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Wilsons Promontory u Victoriji u Australiji.

Riječ je o malom granitnom otoku zapanjujućeg oblika koji leži u Bassovu prolazu, a koji je dug 300 metara te širok oko 200 metara. 

Zahvaljujući njegovu položaju, jaki vjetrovi i valovi su tijekom vremena oblikovali otok, odnosno izdubili špilju na njemu koja je široka 130 metara, duboka 60 metara i visoka 60 metara.

Iako privlači brojne zaljubljenike u prirodu, u lokalnim statistikama zapisano je kako je tek devet osoba kročilo po Skull Rocku – manje nego po površini Mjeseca. 

Razlog za to skriva se u nepristupačnosti otoka i visokim skliskim stijenama po kojima bi uspon bio iznimno opasan.

 Jedan je od rijetkih sretnika koji je posjetio Skull Rock škotski novinar Neil Oliver, koji je to učinio u TV seriji "Coast Australia" iz 2015. godine. Zajedno sa svojim timom helikopterom se spustio na vrh otoka te se s užadi spustio u špilju. 

Tamo su pronašli raspadajuću topovsku kuglu za koju lokalni povjesničari vjeruju kako potječe sa starih brodova koji su otok koristili kao metu za vježbanje.

Rock Skull ima velik značaj i za faunu ovoga prostora – ne samo da se unutar duboke špilje gnijezde morske ptice već su viđene i kolonije tuljana.

Otok Cleft, Rock Skull, Australija. Putni kofer

Metropola koja nema veze s Batmanom

Vjerovali ili ne, Melbourne se nekad zvao Batmania. Svemu je doprinio jedan od njegovih osnivača John Batman. On je bio australski poduzetnik i istraživač koji je isplovio kako bi istražio područje zaljeva Port Phillip.

Kad je stigao tamo, od lokalnog je plemena kupio 500.000 jutara zemlje na kojoj je osnovao novu koloniju.

Bio je uvjeren kako će mjesto na sjevernoj obali rijeke Yarra biti savršeno mjesto za selo, a događaji koji su uslijedili nadmašili su njegova očekivanja.

U svega godinu dana "selo" je proglašeno administrativnom prijestolnicom okruga, a cijelo naselje prozvano je Batmania.

Melbourne. Putni kofer

Obnovljene stambene i poslovne četvrti

Homebush Bay u Sydneyju jedna je od neobičnih australskih atrakcija koja svjedoči o nemirnim vremenima Drugog svjetskog rata, za koja su mnogi čuli, ali malobrojni su ih doista i vidjeli uživo.

Neobičnim grobljem propalih ratnih brodova dominira olupina parnog Ayrfielda, koji se koristio za opskrbu američkih trupa na Tihom oceanu – i kasnije, kao teretnjak za prijevoz ugljena od Newcastlea do Sydneyja. Metalna zvijer od 1140 tona izrađena je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1917. godine.

Nakon 60 godina vjerne službe Ayrfield je otpremljen u Homebush Bay, gdje u njegovoj unutrašnjosti raste hrđa, ali i zelenilo mangrova, stvarajući nestvaran prizor poput kakve plutajuće šume.

Ayrfield. Putni kofer

U šetnji od Wentworth Pointa do Sydney Olympic Parka mogu se vidjeti još četiri olupine koje nemilice propadaju - HMAS Karangi, Heroic, Mortlake Bank i jedna bezimena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.