PREMA FORBESU

Ovo su najpodcjenjenija mjesta na Balkanu: Vrijedi ih posjetiti

Balkanski poluotok savršen je za odmor, a kao dodatni bonus, golemi dijelovi regije još uvijek su uglavnom izvan radara međunarodnih turista

Ohrid. Printscreen

E. A.

30.1.2023

Prepun slikovitih plaža, visokih planina i prekrasnih znamenitosti za istraživanje, Balkanski poluotok savršen je za odmor, a kao dodatni bonus, golemi dijelovi regije još uvijek su uglavnom izvan radara međunarodnih turista.

Ugledni časopis ForbEs napravio je spisak najpodcjenjenijih gradova koje treba posjetiti na Balkanu, a turistima savjetuju da dok planiraju svoje sljedeće putovanje Mediteranom, svakako izdvoje malo vremena i posjete ova zadivljujuća mjesta.

Varna, Bugarska

Iako često u sjeni glavnog grada Sofije, Varna ima prekrasnu obalu koja je jako primamljiva turistima. Smješten na zapadnom dijelu Crnog mora, ovaj historijski grad trenutno je jedan od najistaknutijih bugarskih obalnih odmarališta, koji nudi široku lapezu otmjenih hotela i vrhunskih ribljih restorane.

- Za sunčanog dana duga gradska plaža s bijelim pijeskom savršeno je mjesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varna nalaze rimske kupke, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primjeraka zlatnog blaga na svijetu - piše Forbes o ovom prekrasnom gradiću u Bugarskoj.

Berat, Albanija

Dugačka albanska obala poznata je po svojim idiličnim primorskim selima, ali postoji i mnoštvo fascinantnih historijskih naselja za istraživanje u unutrašnjosti zemlje. 

Jedno od njih je i Berat, slikoviti grad smješten na obalama rijeke Osum. Stoljeća vladavine širokog spektra različitih kultura prožela su Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova, bez nedostatka historijskih bogomolja kojima se možete diviti duž njegovih ulica.

- Iako džamije i crkve obiluju diljem grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi više zgrada iz 13. stoljeća unutar njegovih zidina - zaključuju u časopisu Forbes.

Doboj, Bosna i Hercegovina

Povijesni grad Doboj dom je jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. 

Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina izgrađena je u 13. stoljeću za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tijekom godina doveli do njenog uništenja i rekonstrukcije gotovo dvadeset puta. 

Tvrđava najviše privlači pažnje. Printscreen

- Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i uživanju u bosanskoj kuhinji u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište koje posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama - piše u tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.