NOVA PERSPEKTIVA

"Oceaniums“: Otok, stadion ili brod za krstarenje

Bio bi u potpunosti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ag.

20.2.2023

"Oceaniums", plutajući stadioni kompanije „Vincent Callebaut Architectures“, daju novu perspektivu međunarodnim sportskim događajima. Sada neće navijači biti ti koji će ići na stadione, već će "stadioni ići kod navijača".

Umjesto da stalno gradi nove stadione za potrebe svakog novog Svjetskog prvenstva ili drugih međunarodnih sportskih događaja kao što su Olimpijske igre, francuska arhitektonska firma „Vincent Callebaut Architectures“ predlaže nešto potpuno drugačije: izgradnju stadiona za kulturne i sportske svrhe koji neće biti na kopnu, već na moru.

Futurističke strukture

Nazvan „Oceaniums“, plutajući stadion bit će nešto između broda i stadiona. Futurističke strukture su dizajnirane za navigaciju koristeći obnovljive izvore energije kao što su sunčeva svjetlost, energija vjetra i okeanske struje.

Prema ovoj „nomadskoj“ viziji, navijači neće biti primorani da idu na zastarjele stadione, već će održivi i ekološki stadioni ići navijačima.

„Oceaniumss“ bi bio u potpunosti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala kao što su puno drvo, reciklirani aluminij, morske alge i plastični otpad. Otpad će biti recikliran za proizvodnju novih građevinskih materijala za 3D štampače koji će raditi uz pomoć procesora vještačke inteligencije.

Nova proizvodna filozofija

 „Oceaniums“ će podsjećati na koraljne grebene u procesu kalcifikacije, skelete kitova koji filtriraju morsku vodu ili bioluminiscentne organizme, i bit će utočište biodiverziteta posvećeno procvatu morske flore i faune.

Nova proizvodna filozofija, koju kompanija zastupa, ima za cilj da bude regenerativna, gdje se ništa ne gubi, ništa se ne stvara i sve se reciklira. Kompanija tvrdi da će postepeno ukidanje fosilnih goriva u korist obnovljivih izvora energije stimulirati razvoj energije okeana i tehnologija energije plime i oseke, kao i naučna istraživanja o morskom životu i održivosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.