DOBRA PRILIKA

Besplatno putovanje vozom po cijeloj Evropi

Sve što trebate učiniti jeste prijaviti se putem interneta prije 29. marta i proći provjeru prihvatljivosti

Prilika za istraživanje historije Evrope. Facebook

Z. K.

26.3.2023

Evropska unija dijeli desetke hiljada besplatnih karata za voz (tačnije 35.000), nudeći mladima od 18 godina priliku da istraže historiju dobre stare Evrope. Program nazvan DiscoverEU, otvoren je za one koji će 1. jula imati 18 godina i žive u državi članici EU ili iz zemlje koja je uključena u program Erasmus.

Sedam dana

Dakle, uz EU zemlje, u benefitima programa moći će uživati i osamnaestogodišnjaci s Islanda, iz Lihtenštajna, Makedonije, Norveške, Srbije i Turske. Sve što trebate učiniti jest prijaviti se putem interneta prije 29. marta, proći provjeru prihvatljivosti koja će vas pitati o vašoj dobi i nacionalnosti te ispuniti kviz s višestrukim odgovorima o EU s pet pitanja.

Od vas će se također tražiti da kažete kako planirate iskoristiti besplatne karte za voz ako ih osvojite. Možete odabrati putovati sami ili s grupom do pet prijatelja. Oni koji budu izabrani dobit će besplatnu kartu za željeznicu koja im omogućuje sedam dana putovanja vozom unutar jednog mjeseca između 15. juna 2023. i 30. septembra 2024. godine.

Brojni popusti

Pobjednici će dobiti i Evropsku karticu za mlade na godinu, što im daje nebrojene popuste širom EU-a uključujući lokalni prijevoz, smještaj, hranu, učenje, sportske aktivnosti, posjete muzejima i još mnogo toga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.