SINGAPUR

Objekt s najvećim zelenim zidom na svijetu

Utvrđeno je da je postala dom i za čak 99 životinjskih vrsta, od čega su 53 ptice

Zgrada je visoka 24 sprata. Inhabitat

Z. K.

22.4.2023

Kada je izgrađena 2014. godine, stambena zgrada Tree House u Singapuru ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao objekt s najvećim zelenim zidom na svijetu, površine 2.300 kvadratnih metara. Danas je nazivaju kućom sa zelenim srcem, jer je utvrđeno da je postala dom i za čak 99 životinjskih vrsta, od čega su 53 ptice.

Detektira kretanje

Zgrada se nalazi u mirnom dijelu Singapura, visoka je 24 sprata, a osim zelenog zida posjeduje i druge održive tehnologije kao što su prozori koji reduciraju gubitke toplote i senzore koji detektiraju kretanje i uključuju ili isključuju rasvjetu. Sve terase stanova ušuškane su u zelenilo.

Zgrada je projektirana tako da ostvaruje uštedu od više od 500.000 dolara, kroz štednju energije i vode. Zeleni vanjski zid smanjuje apsorpciju toplote, što može da dovede do uštede energije između 15 i 30 posto.

Smanjuje zagađenje

Vertikalna bašta koja krasi zid ove zgrade će, osim ušteda novca, umanjiti i zagađenje prirode, jer će smanjiti ugljenični otisak stambene zgrade filtriranjem zagađivača i ugljendioksida iz zraka. Također je veoma značajan njen utjecaj na biodiverzitet, jer je postala stanište brojnih životinjskih vrsta.

Za izgradnju ovog jedinstvenog objekta zaslužna je kompanija „City Developments Limited“.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.