DREVNE CIVILIZACIJE

Pet najviših kipova na svijetu

Najviši spomenici na svijetu uglavnom prikazuju različite reprezentacije Bude, a nalaze se u kontinentalnoj Aziji i Japanu

Ushiku Daibutsu. Printscreen

M. Z.

26.4.2023

Veliki kipovi se grade već hiljadama godina: od drevnih civilizacija, pa sve do modernog društva. Megalomanija, odanost religiji, komemoracija historijskih događaja … razni motivi stoje iza raznih spektakularnih kipova. Najviši spomenici na svijetu uglavnom prikazuju različite reprezentacije Bude, a nalaze se u kontinentalnoj Aziji i Japanu.

Predstavljamo vam pet najviših kipova na svijetu.

5. Guan Yin

Kip Guan Yin, 108 metara visok, nalazi se na južnoj obali Kine na otoku Hainan. Kip se sastoji od tri strane: jedna je okrenuta prema kopnu, a druge dvije strane su okrenute prema Južnom kineskom moru.

Kip se gradio šest godina, a izgradnja je završena 2005.


Guan Yin. Printscreen

4. Cristo-Rei

Inspiriran poznatim kipom Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru, Cristo-Rei je završen 1959., nakon 10 godina gradnje. Kip je otprilike iste veličine kao i poznati model u Riju, 28 metara visok, ali stoji na 82 metara visokoj strukturi u obliku kapije, pa je ukupna visina spomenika 110 metara.

U podnožju kipa se nalazi osmatračnica koja pruža panoramski pogled na grad Lisabon, gdje se kip i nalazi.


Cristo-Rei. Printscreen

3. Ushiku Daibutsu

Ushiku Daibutsu se nalazi u gradu Ushiku u Japanu. Posjetitelji ovoj statui Bude se mogu popeti liftom na platformu koja služi kao osmatračnica. Ovaj brončani kip je, također, poznat i kao Ushiku Arcadia.

Izgrađen je 1995. godine, a visok je ukupno 120 metara.


Ushiku Daibutsu. Printscreen

2. Laykyun Setkyar

Laykyun Setkyar je drugi najviši kip na svijetu, a izgrađen je na vrhu PO Kaung brda u blizini grada Monywa u središnjem Mijanmaru.

U podnožju leži i najveći kip Bude na svijetu. Laykyun Setkyar je dovršen 2008. godine, a Buda koji leži pored je napravljen 1991. godine.

Laykyun Setkyar. Printscreen

1. Spring Temple Buddha

Spring Temple Buddha je najveći kip na svijetu. Ukupna visina spomenika je 153 metra, uključujući 20 metara visoko prijestolje i 25 metara visoku građevinu na kojoj stoji.

Kip je dovršen 2008. godine, a nalazi se u Zhaocunu, Lushan provincija, Henan, Kina.

Spring Temple Buddha. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.