PUTOVANJA

"Plutajući" dvorac na jezeru zbog kojeg ćete poželjeti otići u Italiju

Sirmioneom dominira zamak Scaliger, koji je sagradila porodica po kojoj je dobio ime u 13. stoljeću

Plutajući dvorac. Instagram / Printscreen

M. Z.

17.6.2023

Sirmione se smjestio na jugu jezera Garda, na polovici puta između Brescije i Verone, što ga čini idealnom polazišnom tačkom za istraživanje Lombardije i Veneta. Također, u blizini je i zabavni park Gardaland, do kojeg treba manje od pola sata autom.


Povijesni gradić nalazi se na malom poluotoku koji dijeli donji dio jezera Garda. Od drevnih je dana Sirmione omiljeno mjesto bogataša iz susjedstva koji su ondje dolazili na ladanje, uživanje u prekrasnom ugođaju i pogledu, kao i ljekovitim termalnim vodama.


Kao idealno mjesto za život prepoznala ga je i slavna sopranistica Marija Salas (Maria Callas), a taj je gradić na duguljastom poluotoku nadahnuo književnike poput Stendala (Stendhal) i Getea (Goethe) zbog svoje iznimne ljepote, uskih kamenih uličica i romantičnog ugođaja.

Sirmioneom dominira zamak Scaliger, koji je sagradila porodica po kojoj je dobio ime u 13. stoljeću. Iznimno je očuvan, a zbog specifičnog načina gradnje izgleda kao da plovi na jezeru.

Impozantne kule i pješački mostovi podno njih tvore vizuru koja se ne zaboravlja. Špilje Katul (Catullus) također su jedna od atrakcija. Kraj ruševina te drevne rimske vile i malog muzeja smjestili su se maslinici i plaža s brojnim restoranima i kafićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.