KUĆA JOJ IZGORJELA

Ostala je bez ičega, a onda je došla na čudnu ideju: Kupila je trup aviona i pretvorila ga u dom

Cijeli projekt koštao je oko 28.515 eura

M. Z.

28.9.2023

Nakon što je izgubila kuću u požaru, Džo En Useri je došla na čudnu ideju – da živi u avionu.

Renovirala 6 mjeseci

Kupila je stari Boeing 727, koji je bio namijenjen za otpad, dostavili su joj ga na zemljište koje je već posjedovala i narednih šest mjeseci je provela u renoviranju stare letjelice. Radeći većinu posla sama.

Na kraju, imala je potpuno funkcionalni dom, s više od 1.500 kvadrata, tri spavaće sobe, dva kupatila i čak hidromasažnom kadom, u dijelu gdje je nekada bio kokpit.

Cijeli projekt stajao ju je manje od 30.000 dolara (oko 28.515 eura), ili oko 60.000 dolara (oko 57.000 eura) u današnjoj vrijednosti novca.

Kozmetičarka iz Misisipija je tako živjela u avionu od 1995. do 1999. godine, dok njen "neobični dom" nije pretrpio trajnu štetu nakon što je pao s kamiona prilikom premještanja na drugu lokaciju.

Njena ideja poslužila je kao inspiracija drugima, a među njima je i Brus Kembel, inžinjer elektrotehnike s licencom privatnog pilota.

Kembel sada živi u svom avionu, također Boeing 727, više od 20 godina, u šumi Oregona.

- Nikada više ne bih živio u konvencionalnom domu. Nema šanse - rekao je on za CNN.

Unutrašnjost bez ukrasa

Njegov projekt je koštao ukupno 220.000 dolara (oko 380.000 dolara, ili 360.000 eura, u današnjem novcu), od čega je otprilike polovina bila za kupovinu aviona.

Ispričao je da je avion pripadao ''Olympic Airwaysu'' u Grčkoj i da je čak korišten za transport posmrtnih ostataka vlasnika aviokompanije Aristotela Onazisa, 1975. godine.

- U to vrijeme nisam znao historiju aviona. I nisam znao da ima staru unutrašnjost u stilu 707. Bilo je stvarno, stvarno grozno u poređenju sa savremenim standardima. Bio je funkcionalan, ali je samo izgledao staro i grubo. Možda najgori izbor za dom.

Kao rezultat toga, Kembel je morao da radi na avionu nekoliko godina prije nego što je mogao da živi u njemu. Unutrašnjost je bez ukrasa, s primitivnim tušem napravljenim od plastičnog cilindra i sofom-futon za krevet. Tokom najsurovijeg dijela zime Kembel se tradicionalno povlači u Mijazaki, grad na jugu Japana sa suptropskim vremenom, gdje posjeduje mali stan. Ali pandemija je ovo otežala, a posljednje tri godine on živi u 727 tokom cijele godine.

Besplatan smještaj

Namjeravajući da napravi avio-dom u Japanu, 2018. kaže da je skoro kupio drugu letjelicu – 747-400 – ali je dogovor propao u posljednjem trenutku, jer je aviokompanija (koju Kembel neće otkriti) odlučila da zadrži letjelicu u upotrebi duže nego što se očekivalo.

- Morali smo da stavimo projekt na čekanje i tako stoji do danas - kaže on.

Kembel često ima posjetioce i čak nudi besplatan smještaj u avionu, dok ljeti organizira veće javne događaje sa zabavnim atrakcijama, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.