JAPAN

Pametni plutajući grad budućnosti: Stanovnicima će pružiti naprednu zdravstvenu zaštitu

Dogen City bit će utočište za 40.000 ljudi u slučaju prirodne katastrofe

Moći će da izdrži loše vremenske uvjete. Courtesy of N-Ark

Z. K.

7.10.2023

Pametni grad je dizajniran da svojim stanovnicima pruži naprednu zdravstvenu zaštitu, koja uključuje telemedicinu, kao i napredne analize genoma i krvi građana.

Kružni oblik

Dogen City, japanski plutajući grad, koncept je startap kompanije N-Arc koji služi kao primjer potpuno samoodrživih, pametnih gradova budućnosti koji bi mogli pomoći ljudima u slučaju prirodnih katastrofa.

U gradu prečnika četiri kilometra živjelo bi 10.000 ljudi, a mogao bi da primi do 30.000 posjetilaca. Kružni oblik grada nije slučajan dizajniran je da izdrži loše vremenske uvjete, uključujući cunamije.

Pametni grad je dizajniran da svojim stanovnicima pruži naprednu zdravstvenu zaštitu, koja uključuje telemedicinu, kao i napredne analize genoma i krvi građana. Solarni paneli, vjetroturbine, vodovodne cijevi koje prečišćavaju i recikliraju otpadne vode neke su od inovacija koje će obezbijediti da grad bude potpuno samoodrživ.

Škole i parkovi

U stambenom prstenu Dogena nalazile bi se kuće, kao i parkovi, zelene površine, pogoni za proizvodnju hrane, škole, sportski tereni, bolnice, stadioni, hoteli i kancelarije. Mreža autonomnih električnih vozila smanjila bi zagušenje puteva, kao i zagađenje životne sredine.

Zahvaljujući svom modularnom dizajnu, Dogen bi mogao da raste, zajedno sa svojom populacijom. Još uvijek nije poznato gdje će se Dogen nalaziti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.