PA LOGIČNO

Lista najpopularnijih pića po zemljama: Evo koje je Bosancima i Hercegovcima najdraže piće

Stranica World of Statistics objavila je listu najpopularnijih pića po zemljama

U BiH omiljena rakija. Instagram

M. Z.

13.10.2023

Stranica World of Statistics objavila je listu najpopularnijih pića po zemljama. Tako se za BiH, ali i neke zemlje regiona navodi da su im omiljeni rakija i pelinkovac.

Osim u BiH, rakiju vole piti i u Albaniji, Bugarskoj, Srbiji te Hrvatskoj. Uz rakiju se za Bosnu i Hercegovinu još navodi i kafa.

Kafa je najpopularnije piće i u Alžiru, Etiopiji, Saudijskoj Arabiji, Australiji i SAD, gdje se, uz kafu, navodi i Coca Cola. Čaj se najviše pije u Kini, Indiji, Turskoj i Velikoj Britaniji, ali i Japanu, gdje je, uz čaj, popularno i tradicionalno piće sake. Na Tajvanu je najpopularniji „bubble tea“, a u Egiptu crni čaj.

Rum je izbor na Antigvi i Barbudi i u Venecueli, vino u Argentini, pivo u Belgiji, mojito i cuba libre na Kubi, a cider od jabuke i džin u Engleskoj. Francuzi preferiraju šampanjac i crveno vino, Nijemci lager, Grci uzo, Mađari voćnu rakiju palinku, a Irci poznato pivo Guinness. Tekila je najpopularnije piće u Meksiku, votka u Poljskoj, a piña colada u Portoriku. Sangrija je na prvom mjestu u Španiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.