IZVOR HIDRATACIJE

Ovo je pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijemo čaj kad je vruće

Možete ga pripremiti i rashladiti i tako dobiti osvježavajući napitak koji će pomoći u održavanju ravnoteže vašeg organizma

Čajevi mogu imati različite blagotvorne efekte na zdravlje. Instagram

A. O.

5.8.2023

Čaj je piće koje najviše konzumiramo tokom hladnih, zimskih dana, ali njegova blagotvorna svojstva čine ga idealnim ljetnjim pićem, posebno jer je odličan izvor hidratacije.

Pomenut ćemo da pojedini čajevi imaju brojne blagotvorne efekte na zdravlje.

U nastavku je pet razloga zašto bi trebalo da ga uključite u svoju rutinu tokom ljetnjih mjeseci:

1. Čaj za hidrataciju

Čaj je odličan izvor hidratacije, što je posebno važno tokom vrelih ljetnjih dana. Iako se čini da topli napitak nije najpogodniji za osvježenje, čaj ne mora da bude vruć. Možete ga pripremiti i rashladiti i tako dobiti osvježavajući napitak koji će pomoći u održavanju ravnoteže vašeg organizma.

2. Pomoć pri hlađenju

Iako topli čaj može pomoći u regulisanju tjelesne temperature, hladni čajevi mogu biti odličan način za hlađenje tijela. Možete da pripremite ledeni čaj sa dodatkom svježeg voća ili nane kako biste napravili osvježavajući ljetnji napitak.

3. Blagotvorno dejstvo na zdravlje

Čajevi mogu imati različite blagotvorne efekte na zdravlje. Na primjer, zeleni čaj je bogat antioksidansima, a mnogi biljni čajevi imaju smirujući efekat na tijelo i mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti.

4. Zamjena za gazirana pića

Konzumacija gaziranih pića može biti nezdrava zbog visokog sadržaja šećera i drugih aditiva, ali ljeti ionako često posežemo za njima. Pijenje čaja je zdravija alternativa i može doprinijeti smanjenju unosa nepotrebnih kalorija.

5. Uravnotežena probava

Čajevi od kamilice, nane ili đumbira su poznati po svojim umirujućim svojstvima na probavni sistem. Ljeti konzumiramo posebno raznovrsnu hranu zbog češćih izleta i aktivnosti na otvorenom, a čajevi koji blagotvorno utiču na varenje mogu biti korisni za održavanje zdravlja probavnog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.