EVO GDJE SE NALAZI

Najveći vodopad na svijetu je jedna od najstrašnijih stvari koje možete vidjeti

Osim što ima ogroman pad, vrlo je širok, prostirući se na 160 kilometara i slijeva oko 5 miliona kubičnih metara vode svake sekunde

Najveći vodopad je podvodni. YouTube

M. Z.

20.11.2023

Najviši vodopad na svijetu, nazvan Denmark Strait, zapravo se nalazi pod vodom. Proteže se na 3,5 kilometara i nalazi se ispod Denmark Straita (kako mu i ime sugerira), između Grenlanda i Islanda.

Na više od tri kilometra voda pada iz Grenlandskog mora u Irminger more. To je pad veći od tri puta visine ikoničnog vodopada na kopnu, venecuelanskog Angel Fallsa, najvišeg vodopada na kopnu.

Osim što ima ogroman pad, vrlo je širok, prostirući se na 160 kilometara i slijeva oko 5 miliona kubičnih metara vode svake sekunde.

Prema Nacionalnoj okeanografskoj službi, podvodni vodopad povezan je s temperaturom vode. Hladna voda je gušća od tople vode, pa kada hladna voda iz Nordijskih mora dođe u dodir s malo toplijom vodom Irmingerskog mora, tone. Bitno je napomenuti da hladnija, gušća voda biva prisiljena ispod toplije vode.

Međutim, klimatske promjene mogle bi utjecati na to. Zagrijavanje okeana i manja formacija morskog leda rezultiraju smanjenjem volumena hladne, gušće vode koja teče prema dolje.

- Dobar primjer je na katalonskoj obali, gdje smanjenje broja tramontanskih dana zimi u zaljevu Lavanda i sjeverno od katalonske obale uzrokuje slabljenje ovog okeanografskog procesa, koji je odlučujući u regulaciji klime i ima veliki utjecaj na duboke ekosisteme - rekla je profesorica Ana Sančez-Vidal (Anna Sanchez-Vidal), koja vodi ekspediciju kako bi istražila Denmark Strait.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.