POSTAVILA NOVI REKORD

Četverogodišnja Zara osvojila Mont Everest: Tokom uspona je prestizala starije penjače

Ovu avanturu obilježili su teški izazovi, poput temperatura koje su padale i do -25 stepeni

Ispisala je historiju kao najmlađa osoba koja je stigla do baznog kampa na Mont Everestu. Instagram

E. Ag.

17.1.2024

Četverogodišnja djevojčica iz Češke ispisala je historiju kao najmlađa osoba koja je stigla do baznog kampa na Mont Everestu!

Zara se našla na visini od 5.364 metra, čime je oborila rekord koji je prethodno držala petogodišnja Priša Lokeš Nikajo iz Indije.

Zara je bila u društvu oca Davida Sifre i sedmogodišnjeg brata Saše. Njihovu avanturu obilježili su teški izazovi, poput temperatura koje su padale i do -25 stepeni.

Zato je otac posebno vodio računa o aklimatizaciji, praćenju zasićenosti krvi kisikom i postepenom napredovanju do cilja, prenosi NDTV.

Na Instagramu su objavljene fotografije koje prikazuju epsku avanturu Zare i njenog starijeg brata. Navedeno je da se familija sada vraća iz baznog kampa.

- Ona se nikada ne kupa toplom vodom, naprotiv, dodaje led, pa joj hladnoća vjerovatno nije pravila problem. Tokom uspona se nije žalila, zahvaljujući odličnoj kondiciji, a čak je pretekla mnoge penjače - navedeno je.

Mališani će “pokriti” oko 270 kilometara do i od baznog kampa, s kumulativnim porastom nadmorske visine od 20.000 metara.

Ponosni otac vjeruje da je neobično odrastanje njegove kćerke u Maleziji pomoglo da uspije u velikoj avanturi.

Od ranog djetinjstva Zara je pješačila pet do 10 kilometara dnevno, uz postepeno povećavanje nadmorske visine do 600 metara, piše Telegraf.rs.

Tokom 2023., otkrio je David Sifre, djevojčica je prepješačila više od 2.200 kilometara kroz malezijsku džunglu.

- Lijepo je biti ovdje sa Zarom, džungla je neuporedivo teža. Staze na Himalajima su mnogo bolje od grubog terena u džungli - objavili su na mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.