IZVJEŠTAJ

Svjetska zdravstvena organizacija: Smanjuje se broj pušača u svijetu

Navodi se da je najveći broj pušača danas lociran u Jugoistočnoj Aziji i Evropi

Smrtnost od ove štetne navike ostat će na približno istom nivou. Fiuman.hr

E. Ag.

17.1.2024

Danas u svijetu puši ili na drugi način uživa u duhanu svaki peti žitelj planete, dok je tokom 2000. godine svaki treći čovjek bio zavisnik od duhana.

Trend opadanja uživanja u ovom, za zdravlje pogubnom, zadovoljstvu se nastavlja, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o upotrebi duhana u periodu od 2000. do 2030. godine.

Kakve su projekcije

U dokumentu se naglašava da je prošle godine 1,25 milijardi ljudi, starosti iznad 15 godina, uživalo u duhanskim produktima, dok su početkom stoljeća u svijetu bile 1,34 milijarde korisnika.

Projekcije ukazuju da će se, uprkos povećanju planetarne populacije, broj zavisnika od duhana u 2030. godini smanjiti na 1,2 milijarde.

U izvještaju se navodi da je najveći broj pušača danas lociran u Jugoistočnoj Aziji i Evropi i da je broj zavisnika blizu jedne četvrtine ukupnog stanovništva na tim prostorima, uz naznaku da se broj korisnika duhanskih proizvoda i dalje povećava u Egiptu, Jordanu i Indoneziji, piše RTCG.

Posljedice konzumiranja duhana

Navodi se da je ovaj izvještaj nepotpun i da je realan broj uživalaca duhana u svijetu vjerovatno znatno veći, jer više od 70 zemalja svijeta nije poslalo najnovije podatke i informacije o kretanju broja zavisnika.

Svjetska zdravstvena organizacija, uprkos raspoloživim podacima koji govore o padu broja pušača, upozorava da će globalno smrtnost od ove štetne navike ostati na približno istom nivou.

Svake godine, dodaje se, od posljedica konzumiranja duhana u svijetu umre osam miliona ljudi, ali i 1,3 miliona nepušača koji su izloženi duhanskom dimu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.