REAGIRAJTE NA VRIJEME

Ne zanemarujte ove signale: Upućuju na povišen holesterol

Ovo stanje postaje glavni uzrok rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a posebno ateroskleroze, bolesti koronarnih arterija i moždani udar

Sužene krvne žile ometaju protok krvi do ključnih organa. Facebook

E. Ag.

17.1.2024

Povišen holesterol u tijelu jedna je vrsta „tihog ubice“ jer, baš kao što i sam naziv kaže, tiho se nakuplja u arterijama. Kako napreduje, ovo stanje postaje glavni uzrok rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a posebno ateroskleroze, bolesti koronarnih arterija i moždani udar. Iako nemaju jasne i tačne simptome, visok nivo holesterola ipak možemo prepoznati.

Arterijska bolest

- Pojedini znakovi koji ukazuju na višak holesterola mogu se pojaviti kao rezultat nekoliko zdravstvenih stanja. Jedno od tih stanja je takozvana periferna arterijska bolest (PAD) - rekla je doktorica Monika Vaserman (Wassermann), piše Živim.hr.

Jednom kada se holesterol nakupi u arterijama, može pokrenuti proces poznat pod nazivom ateroskleroza koje sužava krvne žile. Kada se to dogodi, protok krvi u dijelove tijela može biti ometan, izazivajući perifernu arterijsku bolest.

- Sužene krvne žile ometaju protok krvi do ključnih organa kao što su noge, bubrezi, ruke i želudac zbog blokade uzrokovane plakom u arterijama, što rezultira spomenutom perifernom arterijskom bolesti - objasnila je Vaserman.

Znaci ranog upozorenja

Iako se ova bolest ne manifestira uvijek simptomima, Vaserman je podijelila neke koji mogu biti znaci ranog upozorenja i na koje treba reagirati:

- Utrnulost u rukama ili stopalima

- Kontinuirani umor

- Iritabilnost, posebno kod donjih ekstremiteta

- Intermitentna klaudikacija - ovo možete primijetiti u samo nekoliko sekundi - bolovi, napetost i osjećaj slabosti u nogama tokom hodanja. Bol prestaje u trenutku kad stanemo.

- Bol u tijelu

Posljedice uzrokovane aterosklerozom

Vaserman je dodala i neke druge moguće posljedice koji mogu biti uzrokovane aterosklerozom.

- Ateroskleroza može povećati krvni pritisak jer tijelo koristi više sile za pumpanje krvi, pritom uzrokujući bol u prsima, umor ili mučninu, što su također znakovi visokog holesterola - objašnjava i dodaje da ponekad plak može otpasti sa stijenki arterija, uzrokujući krvne ugruške na krvnim žilama koje opskrbljuju srce krvlju i hranjivim tvarima, što dovodi do nedostatka zraka, ishemije ili srčanog udara.

Budući da za visok holesterol često nema simptoma, ova doktorica preporučuje da se urade potrebne krvne pretrage. One su ipak najpouzdaniji način utvrđivanja nivoa holesterola.

Kako sniziti visok holesterol

Postoji mnogo toga što možemo učiniti ne bismo li snizili loš holesterol, a jedan od dobrih faktora odnosi se na prehranu. Promjena uključuje smanjenje unosa zasićenih masnoća koje se nalaze u prerađenim mesnim proizvodima, keksima i slično.

Uz ove, dodatne promjene načina života, od tjelovježbe do prestanka pušenja također mogu pomoći. U nekim slučajevima ljekar će propisati lijekove za snižavanje holesterola koji se nazivaju statini kako biste izbjegli daljnje komplikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.