KORISNO

Oči mogu otkriti imate li visok holesterol

S obzirom da ove naslage neće nestati same, mogu se ukloniti na četiri načina

Corneal arcus senilis također može biti znak visokog holesterola. Vision eye institute

Z. K.

13.6.2023

Pored simptoma kao što su ubrzan rad srca i bol u vratu i potiljku, neki znakovi visokog holesterola se mogu pojaviti u vašim očima. Kada je riječ o najčešćim oblicima indikatora holesterola, izdvaja se ksantelazma (lat. kanthelasma palpebrarum), piše Miror.

Ne bole

To su žućkaste formacije na kapku, koje su zapravo naslage masti i holesterola, a rezultat su nakupljanja holesterola ispod kože. Ove promjene oka su meke na dodir i ne izazivaju bol, ali se vremenom mogu povećati i proširiti. Obično nije ozbiljna i uklanja se samo iz estetskih razloga, ali je jasan znak upozorenja da treba paziti na ishranu i način života.

Izbjegavajte pušenje, ograničite konzumaciju alkohola, smanjite unos zasićenih masti i koristite lijekove za snižavanje holesterola u konsultaciji sa svojim ljekarom. S obzirom da ove naslage neće nestati same, mogu se ukloniti na četiri načina hirurško uklanjanje, lasersko, hemijski piling i zamrzavanje krioterapijom.

Corneal arcus senilis također može biti znak visokog holesterola, uglavnom kod ljudi mlađih od 45 godina. To je stvaranje plavog, bijelog ili svijetlo sivog prstena na rožnjači oka. Stanje može početi na vrhu ili dnu rožnjače, ali će na kraju formirati pun prsten. Ovo stanje je lako uočiti jer će krug imati jasno definiranu oštru ivicu i unutrašnjost će biti zamagljena.

Test krvi

Iako stručnjaci ovu promjenu na očima povezuju s povišenim holesterolom, arkus rožnjače može biti i samo posljedica starenja. Međutim, test krvi će pokazati da li imate visok holesterol, u kom slučaju će vam biti propisani lijekovi i dijeta, kao i program vježbanja za snižavanje holesterola u krvi. Ovo stanje također ne izaziva bol ili oštećenje vida, ali do sada nije utvrđeno da bi smanjeni unos masti mogao dovesti do regresije arcus senilisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.