SUDBINE

Jeziva priča o ženi s dva lica: Izgled joj se drastično promijenio nakon porodične tragedije

Nakon rođenja četvero djece, njen život se promijenio kada joj je 1914. iznenada preminuo suprug

Meri En Bevan prije i poslije porodične tragedije. YouTube

M. Z.

29.1.2024

Meri En Vebster (Mary Ann Webster), rođena 1874. u Plejstovu, istočni London, započela je život kao medicinska sestra.

Udala se za Tomada Bevana (Thomas) i postala Meri En Bevan. Nakon rođenja četvero djece, njen život se promijenio kada joj je 1914. iznenada preminuo suprug. Ovaj gubitak duboko ju je pogodio, a njeno tijelo počelo je pokazivati znakove akromegalije, rijetkog hormonalnog poremećaja koji uzrokuje povećanje kostiju, posebno na rukama, stopalima i licu.

Iako bi se danas akromegalija mogla liječiti, u 20. stoljeću medicinske mogućnosti bile su ograničene. Meri En Bevan je, suočena s gubitkom posla i prihoda, iskoristila svoj promjenjivi izgled i prijavila se na takmičenje za "Najružniju ženu" u Londonu. Pobijedivši, pridružila se Barnum and Bailey's Circusu i postala dio "freak showa" u Coney Islandu.

Iako je živjela s konstantnim bolovima i gubitkom vida, Bevan je ostvarila značajan uspjeh u zabavnoj industriji. Zaradila je 20.000 funti (25.413 dolara) u samo dvije godine, što bi danas bilo ekvivalentno 1,6 miliona dolara. Nastupala je i u Ringing Brothers Circusu.

Nažalost, u decembru 1933. Meri En Bevan preminula je u dobi od 59 godina. Sahranjena je na groblju Ladywell and Brockley u južnom Londonu, po vlastitoj želji. Njen život, oblikovan rijetkim zdravstvenim stanjem, ostavlja nas s pričom o izuzetnoj sudbini i izazovima koje je nadišla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.